Πολύ αργά, πολύ λίγο: Η διαγραφή Κουρουμπλή από τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί πια να ξεπλύνει την εδώ και δύο χρόνια στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του.

Από την αρχή της πανδημίας, η λέξη «έγκλημα» υπάρχει σε όλες τις ανακοινώσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις του Τσίπρα και των στελεχών του, με πρώτον και καλύτερο τον εκπρόσωπό του, κ. Ηλιόπουλο.

Μάλιστα, η πρώτη φορά που ο κ. Ηλιόπουλος δεν την χρησιμοποίησε, ήταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την διαγραφή. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, είχε και πάλι μιλήσει για «εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη».

Η λέξη χρησιμοποιείται καθημερινά εδώ και δύο σχεδόν χρόνια με διάφορους τρόπους:

Εγκληματική αδιαφορία, εγκληματική ολιγωρία, εγκληματική αμέλεια, εγκληματική ανευθυνότητα, εγκληματικές εικόνες, εγκληματικό λάθος, εγκληματική παραβίαση, εγκληματική ευθύνη, εγκληματική επιμονή, εγκληματικά ιδεοληπτικοί, εγκληματικές παραλείψεις, εγκληματικές αποφάσεις, εγκληματική αδράνεια, εγκληματικός εφησυχασμός, εγκληματικές επιλογές, εγκληματική καθυστέρηση, εγκληματική ανεπάρκεια, εγκληματικές παραλείψεις και… πάει λέγοντας.

Συγγνώμη, αλλά πώς λέγεται αυτός που διαπράττει εγκλήματα;

Όταν ο κ. Ηλιόπουλος, στις 18 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν έναν χρόνο, έλεγε (τ/στ “Flash TV” Κοζάνης) «οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία που βιώνουμε είναι εγκληματικές. Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, από τις αρχές Νοέμβρη, έχουμε 3.322 απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη στήριξη της οικονομίας», τι εννοούσε;

Δεν συνέδεε τις απώλειες ανθρώπων με τις εγκληματικές ευθύνες;

Έναν χρόνο αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, τα ίδια δεν έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μας ενημέρωνε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί»;

Και τι είναι ο άνθρωπος που εμφανίζεται «εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί»;

Τα ίδια δεν μας είπε ο κ. Ξανθός στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από λίγες μέρες, στην περίφημη επίκαιρη ερώτησή του περί «εγκληματικών πολιτικών ευθυνών»;

«Μόνο η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία δεν ακούει, δεν ιδρώνει, δεν σχεδιάζει, δεν αντιδρά. Και αυτό αποτελεί εγκληματική ευθύνη», μας έλεγε ο κ. Τσίπρας την ίδια μέρα.

«Λέω λοιπόν ότι η πρώτη πρόταση, το αναγκαίο μέτρο, είναι να μην πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ. Αυτό είναι εγκληματικό σε μια σύγχρονη πολιτεία να συμβαίνει», έλεγε ο κ. Τσίπρας δυο μέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος ΤV1».

«Έγκλημα με ευθύνη Μητσοτάκη η ύπαρξη 152 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ», ξεφούρνιζε στις 7 Δεκεμβρίου ο κ. Ηλιόπουλος σε διάφορες συνεντεύξεις του.

«Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την εγκληματική κυβερνητική ευθύνη για τη συνολική αποτυχία στη διαχείριση», έλεγε στις 5 Δεκεμβρίου πάλι ο κ. Ξανθός, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Υπερψηφίστηκε τροπολογία για την άρση της πατέντας στο ευρωκοινοβούλιο και όσοι την καταψήφισαν –όπως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ- εγκληματούν κατά της ανθρώπινης ζωής», μας είπε ο κ. Ηλιόπουλος, στις 3 Δεκεμβρίου. Άρα… δολοφόνοι!

«Είναι πλέον εγκληματικά επικίνδυνος για την κοινωνία», είπε για τον πρωθυπουργό την 1η Δεκεμβρίου ο κ. Τζανακόπουλος στο «Κόκκινο».

«Έχετε εγκληματικό ευθύνη γι’ αυτό!», είχε την ίδια μέρα πει από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και υπάρχουν και είναι εγκληματικές», έβγαλε την ετυμηγορία της από τον Αντέννα η κ. Γεροβασίλη, στις 11 Νοεμβρίου.

«Εδώ έχουμε κατά την άποψή μου μια εγκληματική στάση από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας στις 24 Νοεμβρίου (TRT).

Και στις 15 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει ως τίτλο για την επίκαιρη επερώτησή του ακριβώς το εξής: «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ».

Για «εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», μιλούσε ο κ. Φλαμπουράρης στις 24 Οκτωβρίου.

«Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία είναι εγκληματικός», αποφάνθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM.

«Εγκληματικό το πρωτόκολλο 50%+1 για τα σχολεία», μας έλεγε τον Σεπτέμβριο ο κ. Ηλιόπουλος.

«Έχουμε μπροστά μας μια διπλή μάχη ενάντια σε μια δολοφονική πανδημία και σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική», αναφερόταν στην Απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 26 Αυγούστου.

«Η εγκληματική επιλογή να μην ακούσει ούτε τον ίδιο τον περιφερειάρχη του, τον περασμένο Οκτώβρη, έφεραν μια ανείπωτη τραγωδία στην πόλη», φώναξε στις 13 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας σε κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.

Τα ίδια έλεγε και το 2020. Έγραψε σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», στις 8 Νοεμβρίου 2020:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να συμπεριφέρεται με εγκληματική ανευθυνότητα, ταξική ιδιοτέλεια και αλαζονεία, τότε επιβεβαιώνει ότι η απόφαση που έχει πάρει είναι να μη διστάσει να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μόνο του ενδιαφέρον είναι να επιβιώσει πολιτικά μέσω μιας γιγαντιαίας εκστρατείας επικοινωνιακής εξαπάτησης».

Για «εγκληματική αδράνεια» μιλούσε ήδη από τις 17 Μαΐου 2020 σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο κ. Τσίπρας.

Δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει η πανδημία και τα «εγκλήματα» είχαν μπει σε ημερήσια διάταξη.

Και άλλα πολλά…

Να θυμίσω επίσης ότι στις 11 Νοεμβρίου 2020, όταν ο κ. Πολάκης είχε παραβιάσει τα μέτρα, όπως είχε προκύψει από την δημοσίευση φωτογραφίας του σε γεύμα με φίλους του, μαζί του είχαν συναντηθεί η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Τζανακόπουλος.

Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλύψουν νέα κυβερνητικά… εγκλήματα:

Όπως είχαν τότε αναφέρει πηγές του ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί είχαν διαπιστώσει πως «τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στο μέτωπο του κορονοϊού, όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, που γίνονται πλέον ορατά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ωθούν την κυβέρνηση σε ένταση των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες της».

Προφανώς λοιπόν, με τόσα «εγκλήματα» τριγύρω θα φθάναμε και στους… δολοφόνους!

Και προφανώς από τις δηλώσεις Σκουρλέτη και Φίλη στη Βουλή – άστοχη φράση, υπό συναισθηματική φόρτιση – τα περί «εγκλημάτων» έχουν εμπεδωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποτελούν πρόβλημα. Για «δολοφόνους» μίλησε άλλωστε ο κ. Πολάκης στις 29 Σεπτεμβρίου, χωρίς να διαγραφεί.

Απλά ο Κουρουμπλής είχε την ατυχία να εκφράσει το κρεσέντο του σε μια… σοσιαλδημοκρατική ημέρα του κ. Τσίπρα, με τον ίδιο να ποζάρει ανάμεσα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές…


  • Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος