Η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνεχίζει σε υψηλούς τόνους με  την ευχή Παπαδημούλη «να τα βρούν» Τσίπρας – Ανδρουλάκης στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών και τον “φιλόξενο” χώρο των ευρωσοσιαλιστών, να πέφτει στο κενό μετά και την απόφασή του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να πεί “Ναι” στην τροπολογία της κυβέρνησης για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Η “πόρτα” που έριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στους μικροκομματικούς τακτικισμούς του Αλέξη Τσίπρα κόστισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρεται να εκτίμησε ως «εχθρική» πράξη τη στάση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στην Βουλή και το άδειασμα αναφορικά με την αναθεωρημένη τροπολογία που κατέθεσε.

Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επενδύσει στο αφήγημα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που όμως απαιτεί τη σύγκλιση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη για να πείσει έστω τους ψηφοφόρους του ότι το ενδεχόμενο επαναφοράς στην εξουσία δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Τα τελευταία όμως επεισόδια, από την ημέρα που η Πόπη Τσαπανίδου εμφάνισε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως “εκβιαζόμενο” στην περίπτωση που συγκλίνει μετεκλογικά με τη ΝΔ, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγούμενου σύγκρουση με εκατέρωθεν βολές μεταξύ αρχηγών και στελεχών που μάλιστα φτάνουν στο σημείο να εξαπολύουν κατηγορίες, οι μέν στους δέ, ακόμη και για τη στάση  που τήρησαν και τηρούν έναντι των χρυσαυγιτών (με αφορμή την τροπολογία για τις εγκληματικές οργανώσεις)

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε, διακαώς μετά την αψυχολόγητη ενέργεια να αποσύρει τους βουλευτές του από τις ψηφοφορίες, να έχει μια ενιαία στάση με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στη μοναδική συζήτηση που είχε ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει διά των ψήφων του κόμματος. Βρέθηκε όμως να ψηφίζει παρών επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την απουσία του από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στις Βρυξέλλες οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν μαζί στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών. Όμως δεν αντάλλαξαν όπως λένε οι πληροφορίες σχεδόν ούτε καλημέρα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε, κινούμενος σε βάρος της χώρας με επίσημες δηλώσεις του, το γεγονός πως οι ευρωσοσιαλιστές έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Δεν ανέφερε όμως ότι αποτελούσε πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επέλεξε πάντως να μην αναφερθεί στο θέμα ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες και να ασχοληθεί με το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής. Άλλωστε οι σύνοδοι των ευρωομάδων έχουν αυτό το νόημα. Να προετοιμάσουν τους αρχηγούς που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, που αυτή τη φορά έχει ως αντικείμενο το μεταναστευτικό, την Ουκρανία και την οικονομία.

Η απάντηση ήρθε από την Αθήνα με το ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ο Τσίπρας επεδίωξε να οικειοποιηθεί μια κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη και τον ΣΥΡΙΖΑ ν απαντά με διαρροές για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα  του Νίκου Ανδρουλάκη. Το σχόλιο μάλιστα που διέρρευσε ήταν άκρως βιοτριολικό αφού εμφάνιζε τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου ως λαΪκό ηγέτη και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως έναν αρχηγό που μετακινείται σε business θέση.

Πέραν των διαρροών αυτών πάντως η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα συνεχίσθηκε αμείωτη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν σε σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χρυσή Αυγή υπενθυμίζοντας πως ως κυβέρνηση κινήθηκε χερι χέρι με τους σημερινούς καταδικασμένους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστήριξαν πως με την ψήφιση της τροπολογίας ουσιαστικά βοηθήθηκαν πρόσωπα όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς και ότι με αυτή δεν θα καταστεί εφικτό να εμποδιστεί η κάθοδος στις εκλογές κομμάτων όπως αυτό στο οποίο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής αποτελεί τον άτυπο… αρχηγό.

Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση που μαίνεται αναμένεται να έχει συνέχεια. Τα περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη και «πιασμένων» βουλευτών από τη μία και η απόφαση Ανδρουλάκη να μη συνταχθεί με όσα ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει, κυρίως ως προς την τοξικότητα και την πόλωση του πολιτικού κλίματος, αποτελούν πλέον ένα είδος ακήρυχτου πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.