Για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν την προηγούμενη τριετία στον χώρο της Δικαιοσύνης μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε κομματική εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε, «υλοποιήσαμε μία προς μία όλες τις δεσμεύσεις της χώρας που ήταν εκκρεμότητες του μνημονίου, ή της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και εντάξαμε στο πνεύμα των συμφωνημένων με τους θεσμούς αλλαγών, τις δικές μας κυβερνητικές προτεραιότητες, καθιστώντας το δικαιϊκό μας σύστημα πιο λειτουργικό, περισσότερο αξιόπιστο και αναμφισβήτητα ταχύτερο».

«Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έγινε ποτέ στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα. Με την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των διαιτητικών υποθέσεων, την αναβάθμιση και την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, και το ολοκληρωμένο σύστημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου», επισήμανε.

Σχετικά με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο ενιαίο πιστοποιητικό φερεγγυότητας και τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά (σημειώνοντας ότι «πάνω από 1,2 εκατομμύρια πιστοποιητικά εκδόθηκαν ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας»), στα ηλεκτρονικά πινάκια, την επέκταση της ψηφιακής αποηχογράφησης στα ποινικά δικαστήρια, και στις ηλεκτρονικές καταθέσεις δικογράφων. Για τις ψηφιακές δίκες, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει σχετική παρουσίαση, από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης εφαρμόσαμε μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι τα ειδικά τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων, που έχουν πολύ ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η σύσταση του γραφείου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη, που αναφέρεται ρητά και στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, ως αναγκαίο εργαλείο για τη χάραξη ενός νέου αξιόπιστου οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων για τη Δικαιοσύνη, που πλέον υποστηρίζεται από τους πρόσθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

Εξειδικεύοντας τον σχεδιασμό που αφορά την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το δικαστικό μας σύστημα, θα δώσουν μία μεγάλη ώθηση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης, θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε προσωπικό που στηρίζει τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, και θα ενισχύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές τις δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, σημείωσε πως «ειδικά η Μακεδονία έχει τη μερίδα του λέοντος», καθώς «τα νέα δικαστικά μέγαρα στο Κιλκίς, την Έδεσσα, τις Σέρρες, η σοβαρή αναδόμηση και ανασυγκρότηση του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, είναι χρήματα που αξιοποιούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Την εκδήλωση, την οποία οργάνωσαν η γραμματεία Επιστημονικών Φορέων και η γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της ΝΔ, συντόνισε ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων της πόλης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.