«Αυτό που κρίνεται με το προϋπολογισμό του 2023, είναι αν θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, στην ολομέλεια της βουλής.

«Το πραγματικό διακύβευμα αυτού του προϋπολογισμού είναι αν θα συνεχίσουμε τον ασφαλή δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ή αν θα αφήσουμε χώρο στην αβεβαιότητα και την αστάθεια που διακινδυνεύει τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών και το μέλλον της χώρας και των πολιτών», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο τομέα της δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα πραγματικά διακυβεύματα για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

-Αν θα επιτρέψουμε στις πραγματικές τομές να αποδώσουν, ολοκληρώνοντας το εγχείρημα της Δικαστικής Αστυνομίας και της στελέχωσης του νέου Σώματος, με την προκήρυξη που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

-Αν θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη με την ολοκλήρωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, ή αν θα διολισθήσουμε σε πολιτικές και ρητορικές που διαβρώνουν τους θεσμούς, που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αποτελεσματική της λειτουργία.

-Αν θα υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων με την πρόσληψη των Επίκουρων των Δικαστών, των δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων που θεσμοθέτησε αυτή η κυβέρνηση.

-Αν θα επιμείνουμε στη διαρκή επιμόρφωση των Δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.

-Αν θα εφαρμόσουμε τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και το νέο πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου που θα επιτρέψει στη δικαιοσύνη να επιβραβεύσει τους ικανούς και παραγωγικούς λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

-Αν θα συνεχίσουμε, ακόμα πιο εντατικά τη ψηφιακή στρατηγική και αν θα εμβαθύνουμε στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών με νέα εργαλεία, όπως η διεθνής εμπορική διαιτησία.

-Αν θα κάνουμε αυτές τις μεθόδους πιο προσιτές και πιο θελκτικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

-Αν θα αξιοποιήσουμε αυτά τα επιτεύγματα για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, που θωρακίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-Αν θα προασπίσουμε την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και αν θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων».

«Είναι πλέον κοινός τόπος όλων των μελετών του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα αποτελεσματικά συστήματα απονομής δικαιοσύνης που προασπίζουν το κράτος δικαίου έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο, προσελκύοντας νέες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οφείλουμε, ως Πολιτεία, να θωρακίσουμε αυτή την προοπτική, προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που εμβαθύνουν το Κράτος Δικαίου, και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας», επεσήμανε.

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας, μίλησε για «μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες προχώρησε και υλοποίησε η ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης στη πράξη και όχι στα λόγια και οι οποίες είναι:

-Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με την ανάπτυξη νέων εφαρμογών φιλικών προς τους πολίτες που βελτιώνουν την πρόσβασή τους στο δικαστικό σύστημα.

-Ο εκσυγχρονισμός όλων των Κωδίκων και η θεσμοθέτηση νέων εργαλείων, που επιταχύνουν τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης για όλους τους κλάδους, όλων των βαθμών.

-Η ενίσχυση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, που σταθερά αναπτύσσονται απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της δικαστηριακής ύλης.

-Η υλοποίηση του μεγαλύτερου κτηριολογικού προγράμματος που εκπονήθηκε ποτέ, με την κατασκευή νέων μεγάρων σε όλη την επικράτεια.

-Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, στη διαρκή επιμόρφωση, η σύνδεση της επιμόρφωσης με την αξιολόγηση και της αξιολόγησης με την βαθμολογική εξέλιξη των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων.

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των πιο αδύναμων ή των διαφορετικών που αποτυπώνονται στα ολοκληρωμένα Εθνικά Σχέδια Δράσης που έχουμε εκπονήσει και εφαρμόζουμε συστηματικά, είναι πολιτικές, τις οποίες τις γνωρίζουν και τις αναγνωρίζουν οι λειτουργοί και οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης. Πρωτίστως όμως είναι πολιτικές που τις γνωρίζουν και τις αναγνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες», σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για σημαντικές καινοτομίες που εισήχθησαν στο εθνικό δικαστικό σύστημα, όπως «τα Ειδικά Τμήματα, το Γραφείο Στατιστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη, οι επίκουροι των δικαστών, η δικαστική Αστυνομία, οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών».

«Σήμερα που ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν κρίνεται η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των επιλογών. Το πραγματικό διακύβευμα που κρίνεται είναι η συνέχιση της σταθερότητας που έχει επιτύχει η κυβέρνηση μας ώστε η πατρίδα μας να προχωρήσει με ασφάλεια στην δεύτερη φάση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.