Τη δέσμευση ότι εντός της επόμενης διετίας οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε μια μία γρήγορη και ψηφιακή Δικαιοσύνη, αναλαμβάνει με συνέντευξη του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
«Στα επόμενα δυο χρόνια οι Έλληνες πολίτες θα δουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στον χώρο της Δικαιοσύνης», επισημαίνει ο κ. Τσιάρας απαντώντας σε ερώτηση για το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων και την αργή απονομή δικαίου στην χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο LawandOrder ο κ. Τσιάρας αναφέρεται ακόμη σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη και τους πολίτες, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με την τιμωρία που προβλέπει για τους δράστες αποτρόπαιων εγκλημάτων, αλλά και η πολύκροτη υπόθεση Novartis που ερευνάται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην εκδίκαση υποθέσεων που υπάγονται στο «νόμο Κατσέλη», ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι αυτό το διάστημα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για ταχεία εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων από τα κατά τόπους αρμόδια Ειρηνοδικεία. Σκοπός είναι, όπως τονίζει ο κ. Τσιάρας, «να προστατεύσουμε τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας».
Ερωτηθείς για την επίθεση, πρόσφατα, με βιτριόλι σε νεαρή γυναίκα στη Καλλιθέα αλλά και για την αποφυλάκιση, έπειτα από μόλις οχτώ χρόνια παραμονής στη φυλακή, καταδικασθέντα σε 401 χρόνια φυλάκισης για 36 υποθέσεις παιδεραστίας, ο κ. Τσιάρας παραπέμπει στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την «παρακολούθηση» των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.
Όπως τονίζει, έργο της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να δει τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας και έπειτα από εύλογο χρονικό διάστημα να προτείνει βελτιώσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται, μάλιστα, στον Ποινικό Κώδικα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να επισημάνει ότι με τις διατάξεις του το έγκλημα του βιασμού τιμωρούνταν με κάθειρξη και όχι ισόβια, όπως προβλέφθηκε μετά τις βελτιώσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν παραλείπει, δε, να επισημάνει ότι οι δράστες της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, δικάστηκαν για το αδίκημα του βιασμού με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς αυτές ίσχυαν κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis που διερευνάται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής και την αντιπαράθεση κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, ο κ. Τσιάρας κάνει λόγο για κατάσταση «απότοκο μιας περιόδου, όπου κάποιοι φαίνεται πως επιχειρούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο τη Δικαιοσύνη στη πολιτική αντιπαράθεση».
Αναφέρεται ακόμη στα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση από το υπουργείο το επόμενο διάστημα, μεταξύ αυτών νομοθετικές ρυθμίσεις για αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, για αλλαγές στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων κ.ά.