«Η κυβέρνηση, συνεπής σε όσα έχει εξαγγείλει και δεσμευτεί, φέρνει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κλείνοντας τη διαδικασία συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το νομοσχέδιο «απαντά» στη βασική υποχρέωση, την οποία είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο Κώδικας των Δικαστικών Υπαλλήλων, που ισχύει από το 2000. «Φαντάζομαι να συμφωνήσουμε όλοι ότι, μέσα σε 20 χρόνια, σίγουρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά, βεβαίως, και οι ίδιες οι ανάγκες των δικαστικών υπαλλήλων», είπε ο Κώστας Τσιάρας σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αποτελούσαν αιτήματα ετών.

«Πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι προοίμιο αλλαγών που έρχονται σε όλο το φάσμα των Κωδίκων και των μέσων απονομής της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «γίνεται ένα πραγματικά γενναίο βήμα, ούτως ώστε να ακολουθήσουν και τα όποια επόμενα, με το βλέμμα μας στραμμένο σε μια πιο φιλική και, βεβαίως, με βάση το τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σε μια ψηφιακή δικαιοσύνη».

Ο Κ. Τσιάρας ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής και για τα επόμενα βήματα που κύριο στόχο έχουν την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

«Είχαμε ένα νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, που κατά τη γνώμη μας και νομίζω ότι κατά τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, χρήζει αλλαγών. Έχουμε μια βάση, θα γίνουν κάποιες αλλαγές, γίνανε ήδη κάποιες μικρές αλλαγές», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Ολοκληρώνεται από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η πρόταση για το νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας να επισπεύσουμε την πολιτική δίκη. Έχουμε το νέο κώδικα των δικαστικών υπαλλήλων, που θα ψηφίσουμε αύριο. Έχουμε ουσιαστικά μια βάση από την προηγούμενη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για τον κώδικα οργάνωσης των δικαστηρίων και βεβαίως, των δικαστικών λειτουργών. Ελπίζουμε, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, μαζί με την ήδη ψηφισμένη νέα δικονομία του ελεγκτικού, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νέων κωδίκων, που στην πραγματικότητα δεν θα υπηρετούν τίποτα άλλο, παρά μόνο την πραγματική ανάγκη για φιλικότερη, ποιοτικότερη, ψηφιακή, ταχύτερη δικαιοσύνη».

«Ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων είναι οπωσδήποτε μια σοβαρή, μεθοδική και καινοτόμα προσπάθεια που επικαιροποιεί μετά από 21 χρόνια, τις διατάξεις του ν. 2812/2000», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Προσέθεσε δε ότι στόχος των αλλαγών είναι ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και αποτέλεσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ, η οποία γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι μια δυναμική έννοια που εξελίσσεται με τα χρόνια. «Οι βασικοί άξονες του νομοθετήματος που συζητούμε σχετίζονται στην ουσία τους με την άμεση αντιμετώπιση των οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων του Σώματος των Δικαστικών Υπαλλήλων μέσω του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης του ρόλου τους», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Βασικό πρόβλημα της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης είναι η υποστελέχωση των δικαστηρίων από πλευράς δικαστικών υπαλλήλων», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και προσέθεσε ότι κατά βάση, ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων είναι ένας κώδικας τον οποίο επεξεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Γι’ αυτόν και για τους άλλους κώδικες είμαστε περήφανοι γιατί κάναμε μία θεσμική παρέμβαση στη δικαιοσύνη πάρα πολύ εκτεταμένη και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον τρίτο πυλώνα της δημοκρατίας», είπε ο κ. Ξανθόπουλος ο οποίος ωστόσο επέμεινε στις σοβαρές επιφυλάξεις του για τους δύο νέους κλάδους δικαστικών υπαλλήλων, δηλαδή τον κλάδο Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου και τον κλάδο Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων. «Όλες μα όλες οι ενστάσεις μας εδράζονται στον νεφελώδη και στον ελάχιστα προσδιορισμένο ρόλο αυτών των υπαλλήλων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την έκθεση Πισσαρίδη και στον τομέα της Δικαιοσύνης», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Αντί να καλύψετε τις ομολογημένες ανάγκες στελέχωσης, τις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, τις ανάγκες εξασφάλισης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία -από το 2015 είναι ψηφισμένος νόμος, για να υπάρχει γιατρός στα δικαστήρια της χώρας και ποτέ δεν εκδόθηκε αυτή η ΚΥΑ, από καμία κυβέρνηση βέβαια- ιεραρχείτε αντίθετα, τη δημιουργία δύο νέων κλάδων δικαστικών υπαλλήλων, που δεν έχουν καμία σχέση τουλάχιστον με τις πραγματικές ανάγκες ούτε των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου ούτε βέβαια, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Κανείς δεν αρνείται ότι απαιτείται ένας σύγχρονος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Υπογράμμισε όμως ότι κύρια προβλήματα σήμερα στη δικαιοσύνη είναι η έλλειψη υπαλλήλων, δικαστών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. «Οι 226 θέσεις για τους δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων λύνει το πρόβλημα, κύριε υπουργέ;», είπε ο κ. Μυλωνάκης και προειδοποίησε ότι με τους νέους κλάδους δημιουργούνται δικαστικοί υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, την ίδια ώρα που «το κουπί, το τραβάνε», οι υπάλληλοι στα πρωτοδικεία, στα εφετεία, εκεί όπου εκδικάζονται τα αυτόφωρα.

«Στην Ευρώπη και στο Δυτικό Κόσμο, που επικαλείστε και ενσωματώνετε τις έννομες τάξεις τους, η κυρίαρχη τάση είναι η εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους με πολλά τυπικά προσόντα και συγκεκριμένες ικανότητες, αλλά στην Ελλάδα τελικά φαίνεται πως προτιμούμε να λειτουργούμε ακόμη με λογικές αυστηρής αρχαιότητας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων που, όπως τόνισε, «απαξιώνουν και εμπαίζουν τους δικαστικούς υπαλλήλους», ιδίως με τη μοριοδότηση των προαγωγών.