Την ανάγκη να κληθούν για εξηγήσεις και πολιτικά πρόσωπα με κομβικό ρόλο την περίοδο των ηχογραφήσεων, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος», αναφερόμενος στην ουσία του περιεχομένου των ηχογραφήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
«Πρέπει επιτέλους να βάλουμε ένα πλαίσιο στο θέμα της χρήσης τέτοιων αποδεικτικών μέσων (ηχογραφήσεων)», τόνισε. «Δεν θα μπω στον πειρασμό να εξηγήσω με δικονομικούς όρους αν όλα αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα, μπορούν ή όχι να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με την οπτική που το βλέπει κανείς, ή με τη διάσταση που θέλει να δώσει. Πέρα από αυτά, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Στο οποίο καλούνται όλοι να απαντήσουν. Είναι υποχρεωμένοι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτές τις διαδικασίες και τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κομβικό ρόλο όλη την προηγούμενη περίοδο, να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Διότι μη μου πείτε, ότι η ουσία -ας πούμε για το Μάτι- είναι στο αν έπρεπε ή όχι να υπάρχει αυτό το αποδεικτικό υλικό και όχι μια εγκληματική προσπάθεια συγκάλυψης παραλείψεων και γεγονότων που ξέρουμε ότι κόστισαν τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στην ποιότητα και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι το φαινόμενο «να εκθέτει η πολιτική εξουσία και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τις δικές της στοχεύσεις, είναι μια πραγματικότητα που την έχουμε δει να επαναλαμβάνεται στη μεταπολιτευτική περίοδο της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε κάποτε ότι η θεσμική προσέγγιση ζητημάτων τα οποία αφορούν στην ίδια τη Δημοκρατία πρέπει να είναι μακριά και έξω από την μικροκομματική αντιπαράθεση. Είναι ένα μήνυμα που υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή και επαναλαμβάνει από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός. Αν δεν κάνουμε τα απαραίτητα βήματα αυτή την κρίσιμη περίοδο που πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας που μας κληροδοτήθηκε από την Μεταπολίτευση και μετά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα που δεν θα αρέσουν σε κανέναν και προφανώς θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας».
Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την μετατροπή της απιστίας των τραπεζικών στελεχών σε κατ’ έγκληση διωκόμενο αδίκημα, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το θέμα αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και αγγίζει «ακριβώς το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα, για το πόσο δύσκολα χορηγούν οι τράπεζες δάνεια στους μικρομεσαίους που τα χρειάζονται, βάζοντας πολύ αυστηρούς όρους, ακριβώς και επειδή τα στελέχη φοβούνται μη βρεθούν κατηγορούμενα για τις χορηγήσεις αυτές» και επιπλέον τόνισε: «Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν η ίδια ως κυβέρνηση μετέτρεψε σε κατ` έγκληση διωκόμενο το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης και υπεξαίρεσης, που είναι πολύ βαρύτερο από αυτό για το οποίο σήμερα συζητάμε;».