«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η επιτροπή παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα», αποκάλυψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Κώστας Τσιάρας.

Αναφορικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας του ΣτΕ ο κ. Τσιάρας είπε: «Τηρήσαμε απολύτως την επετηρίδα, οι έξι πρώτοι στη σειρά αντιπρόεδροι είναι υποψήφιοι προκειμένου ένας εξ αυτών μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο και βεβαίως μέσα από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο να επιλεγεί το πρόσωπο που θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΣτΕ. Υπάρχει μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει ένα συνδυασμό των δυνατοτήτων που έχει το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να προγραμματιστεί η ακρόαση των συγκεκριμένων έξι υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων, υπάρχει η ψηφοφορία που γίνεται στη διάσκεψη των προέδρων, οι προτάσεις έρχονται σε εμένα και εγώ τελικά υποβάλλω την πρόταση προς το υπουργικό συμβούλιο».

Για τη νομοθετική ρύθμιση στο ποδόσφαιρο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, και η άποψή ήταν ότι δεν έπρεπε να αφεθεί κανένα περιθώριο προκειμένου να υπάρχει διχασμός της ελληνικής κοινωνίας ή ένας διχασμός της ίδιας της πατρίδας μας σε Βορειοελλαδίτες και Νοτιοελλαδίτες». «Εκτιμώ ότι όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία σε μια σοβαρή και ευνομούμενη χώρα δεν θα είχαν καμία απολύτως δυνατότητα να αναδεικνύονται ως μείζονα», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα σημείωσε πως η διάθεση του ίδιου του πρωθυπουργού, η οποία όπως είπε εκφράστηκε από την ομιλία, είναι «επιτέλους να βάλουμε σοβαρούς κανόνες στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και για αυτό το λόγο προανήγγειλε άλλωστε το μνημόνιο συνεργασίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου τα φαινόμενα τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δημιουργούν ερωτηματικά, και σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά πολύ περισσότερο πληγώνουν την ίδια την αξιοπιστία, ακόμη και το ίδιο το πραγματικό προϊόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας να μπορέσουν και να αμβλυνθούν και να δημιουργεί μια πραγματικότητα κανόνων και δικαίου που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τη βλέπει διαφορετικά και φροντίζει να την ξεπερνάει με το δικό του τρόπο».

Ακόμη ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί απέναντι σε μια εξέλιξη η οποία αφορά την ίδια την κοινωνία και πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή, με μετριοπάθεια και χωρίς εντάσεις να μπορέσουμε όλοι να συμφωνήσουμε και για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά πολύ περισσότερο για μια πραγματικότητα που θα αφορά σε σταθερούς απαράβατους κανόνες για όλους».

«Προφανώς θα μπορούσαν κάποια ζητήματα να μην είχαν φτάσει εδώ που φτάσανε αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι αντιδράσεις αλλά νομίζω ότι μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο να διχαστεί η πατρίδα μας σε μια περίοδο που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση και για να ανακτήσουμε το κύρος μας διεθνώς και για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα πραγματικό δρόμο ανάπτυξης, και να αποκαταστήσουμε τη θεσμική ουσιαστικά αξία η οποία υπαγορεύεται από τη λειτουργία της πολιτείας όλα αυτά προϋπέθεταν και προϋποθέτουν μια τεράστια προσπάθεια η οποία καθημερινά καταβάλλεται και η οποία δυστυχώς έμπαινε σε ένα κίνδυνο εξαιτίας όλων αυτών των φαινομένων το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι είναι «μια πραγματικότητα η οποία μας έχει κληροδοτηθεί και μας έχει κληροδοτηθεί δυστυχώς διότι το δικαστικό σύστημα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης και βεβαίως ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα τις απαξιωμένες υποδομές». «Είναι μια προσπάθεια που κάνω από την πρώτη στιγμή αφενός μεν να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης είτε εντάσσοντας τις νέες τεχνολογίες στο χώρο της Δικαιοσύνης μέσα από την ολοκλήρωση διάφορων προγραμμάτων που ήδη είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως ολοκληρώνεται η προσπάθεια για την ηλεκτρονική απομαγνητοφώνηση των πρακτικών με τη βοήθεια ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων για το ΣτΕ και για τα διοικητικά δικαστήρια από την 01/01/20, με σκοπό «να ενταχθεί σε ένα δεύτερο επόμενο χρόνο αυτή τη διαδικασία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και ταυτόχρονα να ενσωματωθούν νέοι μέθοδοι επίλυσης ενδεχομένως εξωδικαστικά διαφορών όπως είναι η διαμεσολάβηση».

«Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά προϋποθέτουν μια κουλτούρα και μια προσπάθεια απ’ όλο το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά λύνονται μέσα από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι όσα αιτήματα και αν γίνονται από τα δικαστήρια της χώρας υπάρχει η άμεση ανταπόκριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης και δίνεται αμέσως η ευκαιρία και η δυνατότητα να δώσουμε απάντηση και λύση», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας.

Τέλος αναφορικά για τον ποινικό κώδικα, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη ψήφιση του συγκεκριμένου ποινικού κώδικα η οποία δυστυχώς ολοκληρώθηκε και ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με μια πρωτόγνωρη διαδικασία μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή και χωρίς να συμμετέχουν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα».

«Το ζήτημα είναι ότι έχουμε πει, πέραν των αλλαγών που κάναμε τις οποίες τις θεωρούσαμε άμεσες και επείγουσες» ανέφερε ο ίδιος και αποκάλυψε πως «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η επιτροπή παρακολούθησης του νέου ποινικού κώδικα».

Τέλος ο υπουργός εκτίμησε ότι «ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου ή ενδεχομένως σε 18 μήνες συνολικά, θα είμαστε σε θέση προκειμένου να κάνουμε συγκεκριμένες αλλαγές».