Εκτελέστηκε στη Βολιβία, στις 9 Οκτωβρίου 1967. Οι ιδέες κι ο φλογερός αγώνας του για άρση της αδικίας και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο όμως μένουν για πάντα ζωντανές. 42 χρόνια μετά το θάνατό του, το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα διατηρεί ανέγγιχτη την αίγλη του στο πέρασμα των χρόνων. Τσε, ο επαναστάτης, ο αντάρτης, ο μαρξιστής, γνήσιος διεθνιστής, ο στρατιώτης της Αμερικής…
Ο Αργεντίνος γιατρός, σύντροφος του Κάστρο στον πόλεμο κατά του δικτάτορα Μπατίστα και Κομαντάντε στο αντάρτικο της Λατινικής Αμερικής, ενσαρκώνει αέναα στο χρόνο μια εκδοχή του άδολου επαναστάτη που καμία σχέση δεν έχει με τις γραφειοκρατίες του συστήματος και τα παιχνίδια εξουσίας.
Ο προερχόμενος από μεσοαστική οικογένεια Τσε εμπνέεται από την αγάπη για την κοινωνική δικαιοσύνη και το μαρξιστικό λόγο. Το πάθος του για τα παραπάνω θα τον οδηγήσω στα βήματα του Δον Κιχώτη, του αγαπημένου του ήρωα. Στα 23 του αποφασίζει να περιπλανηθεί με την μοτοσικλέτα του στη «Μεγάλη Αμερική» και να γνωρίσει από πρώτο χέρι την κοινωνική πραγματικότητα της πολύπαθης ηπείρου.
Η ένοπλη επανάσταση γίνεται το ιδανικό του. Το πραξικόπημα των Αμερικανών στην Γουατεμάλα, τον Ιούνιο του 1954, τον πείθει ότι έχει επιλέξει το σωστό και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανάσταση των λαών της Λατινικής Αμερικής κόντρα στους Γιάνκις.
Στο Μεξικό έρχεται σε επαφή με Κουβανούς εξόριστους. Γνωρίζεται με τον Ραούλ Κάστρο, και τον αδερφό του, Φιντέλ, νεαρό δικηγόρο τότε. Δυο χρόνια αργότερα, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1956, μέσα σε καταιγίδα, 82 τρελοί όσο και αποφασισμένοι, επιβιβάζονται στην Granma, μια θαλαμηγό-ερείπιο και μια εβδομάδα μετά, φτάνουν στην ακτή Las Coloradas στην νοτιοδυτική Κούβα και σε δυο χρόνια μπαίνουν νικητές στην Αβάνα. Ο Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, απελευθερώνει την Σάντα Κλάρα και γίνεται δεκτός σαν ήρωας. Το καλοκαίρι του 1959 έρχεται σε επαφή με τους Νάσερ, Νεχρού και Τίτο, τους ηγέτες που δυο χρόνια αργότερα θα ιδρύσουν το κίνημα των αδεσμεύτων.
Από τη θητεία του στο υπουργείο Βιομηχανίας της Κούβας μέχρι τη συμφωνία με τον Νικίτα Χρουστσόφ για την εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στο έδαφος της Κούβας -που δεν υλοποιήθηκε ποτέ- φαίνεται πως οι απογοητεύσεις είναι πολλές και οδηγούν τον Τσε Γκεβάρα στην απόφαση να υπηρετήσει την επανάσταση στο εξωτερικό. Θα αποφασίσει να δράσει στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία και ας γνωρίζει ότι οι συνθήκες εκεί δεν είναι ευνοϊκές. «Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ωριμάσουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες. Πρέπει να τις δημιουργήσουμε», γράφει στο ημερολόγιο εκστρατείας στη Βολιβία. Δεν γνωρίζει ακόμα ότι ο τόπος αυτός θα γίνει συνώνυμος της σύλληψης και της εκτέλεσης του. Στην αγαπημένη του Βολιβία ο Κομαντάτε θα αποχαιρετήσει τον κόσμο και θα καλωσορίσει την αιωνιότητα. Hasta siempre comandante!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη θρυλική ομιλία του στον ΟΗΕ, τον Δεκέμβρη του 1964, όπου χαρακτήρισε τον ιμπεριαλισμό «Διεθνή του εγκλήματος».