Εμμένει στις απειλές και τις προκλήσεις η Άγκυρα με τον υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει την ώρα που ο Νίκος Δένδιας συναντούσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ότι η Τουρκία υποχρεούται να προστατέψει τα σύνορά της από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι και τη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με όσα μετέδωσε ο Σκάι, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο» προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να μειώσουμε την επιρροή αυτών των κρίσεων προς την χώρα μας.
Έχουμε προτεραιότητες:
Πρώτο, να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι την Μεσόγειο, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας.
Δεύτερο, να συμβάλουμε με την ειρήνη και την ευημερία στις περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε: «Υπάρχει στήριξη για τον ρόλο της Τουρκίας, όμως δεν πρέπει να είναι μόνο λεκτική στήριξη, αλλά και ουσιαστική».
Κατόπιν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει επίγνωση των δυνατοτήτων της λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής; «Όποιο είναι το συμφέρον της χώρας μας, εκείνο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε με μια ρεαλιστική νοοτροπία. Ξέρουμε ποια είναι η δύναμή μας. H σκληρή και ήπια δύναμή μας ξέρουμε ποια είναι. Όμως ξέρουμε πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με ισορροπημένο τρόπο και να είναι μία “έξυπνη δύναμη”
Τέλος δήλωσε: «Ξέρετε υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχή μας. Στα περισσότερα από αυτά, αν το παρατηρήσετε σχεδόν όλα ήταν προβλήματα τα οποία προέρχονταν από την απέναντι πλευρά και όχι από εμάς. Όμως συνεχίζονται οι διαδικασίες ομαλοποίησης. Εμείς θέλουμε σταθερότητα στην περιοχή».
Οι αναφορές Τσαβούσογλου έγιναν την ώρα που ο Νίκος Δένδιας από κοινού με τον ΑΙγύπτιο ομόλογό του σημείωναν πως δεν θα επιτρέψουν οι δύο χώρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες για υδρογονάνθρακες. Συμφωνία που έχει καταγγελθεί ως παράνομη από το σύνολο των δυτικών χωρών με τις ΗΠΑ, την ΕΕ την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία, και την Γερμανία να θέτουν θέμα αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.