Την παραπληροφόρηση σχετικά με τα μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης διέψευσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Τσακλόγλου αποσαφήνισε ότι τα μεταβατικά όρια θα ισχύουν και μετά το 2022 και οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με βάση αυτά όποτε το θελήσουν, όμως με δύο βασικές προϋποθέσεις:
Α) ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και
Β) έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από την ηλικία των 67 ετών ή πριν από τα 62 έτη, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με τα μεταβατικά όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336/2015 δήλωσε ότι «Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι».
«Καλό θα είναι να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους για να μη δημιουργείται καμία σύγχυση», είπε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος έθεσε το σχετικό ερώτημα επικαλούμενος δημοσιεύματα μερίδας του τύπου.
Στη σχετική υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί «είναι ξεκάθαρο ότι για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνοντας: «Κατά συνέπεια, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021 πως δε θα πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία».
Αυτό σημαίνει πως παραμένει ισχυρή η ερμηνεία που έχει δώσει στον επίμαχο νόμο 4336 του 2015 η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει πως όσοι θεμελιώνουν εντός της μεταβατικής περιόδου μπορούν να βγουν στη σύνταξη και μετά το 2022 με τα ενδιάμεσα όρια. Έτσι, «διασώζονται» παλαιοί ασφαλισμένοι, που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ειδικές διατάξεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύνταξη βγαίνουν μόνο όσοι «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας έως 31/12/2021 σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015. Αυτοί και μόνο αυτοί θα μπορέσουν να φύγουν πριν τα 62 ή τα 67, ακόμη κι αν συμπληρώνουν το νέο κατά περίπτωση όριο μετά την 01/01/2022.
Tα «μεταβατικά» όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν κυρίως, γονείς ανηλίκων τέκνων, γυναίκες, τρίτεκνους-πολύτεκνους, γονείς ΑμεΑ, ασφαλισμένους σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ κλπ.
Πηγή: ΕΡΤ