Πολλή δουλειά περιμένει το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής Κυβέρνησης τις επόμενες 40 ημέρες καθώς από την 1η Ιουλίου και μετά η Αθήνα έχει δικαίωμα να καταθέσει στην Κομισιόν την πρόταση αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Μια πρόταση η οποία, με βάση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το REPower EU, θα πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη δίνοντας έμφαση σε δράσεις που ενισχύουν την πράσινη μετάβαση.
Μέχρι τότε, η Αθήνα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αλλά και για τα κονδύλια που θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εντός του νέου πλαισίου.
Το πακέτο που πρότεινε η Επιτροπή για την Ελλάδα περιλαμβάνει:
· Έως 7,5 δισ. ευρώ από δάνεια, σε σύνολο 225 δισ. ευρώ τα οποία παραμένουν αδιάθετα καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν τα έχουν ζητήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσό προκύπτει από την προσωρινή εκτίμηση με βάση την κατανομή που έγινε για τα δάνεια που έως τώρα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πιθανόν να αναπροσαρμοστεί.
· 1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων του Συστήματος Δικαιωμάτων Ρύπων της Ε.Ε. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
· Κονδύλια που η Ελλάδα έχει ήδη διεκδικήσει και δικαιούται για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 από άλλα ταμεία της Ε.Ε όπως 1,53 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 348 εκατ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βλέπει αρχικά πιο πιθανό να ζητήσει να λάβει τα επιπλέον δάνεια (έως 7,5 δισ. ευρώ) καθώς το ύψος του επιτοκίου είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το αν αναζητήσει το συγκεκριμένο ποσό από τις αγορές, ειδικά αυτή την περίοδο όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στα επίπεδα του 3,5%. Επιπλέον τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές τα συγκεκριμένα κεφάλαια μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα καθώς ο μηχανισμός για τη διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης των δανείων είναι έτοιμος.
Παράλληλα, εφόσον επιθυμεί η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει να μεταφέρει χρήματα από το ΕΣΠΑ όπως και από τα κονδύλια της ΚΑΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εκχωρήσει έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ εφόσον κρίνει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023 που ολοκληρώνεται η περίοδος επιλεξιμότητας. Το αντίστοιχο ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ όπου αυτή την περίοδο υποβάλλονται τα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2021-2027.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει στο να καταστήσει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των στόχων REPowerEU. Προβλέπει ότι κάθε νέο ή αναθεωρημένο Σχέδιο του Ταμείου (RRP) πρέπει να περιέχει ένα νέο κεφάλαιο REPowerEU με ειδικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που υποστηρίζουν τους εξής στόχους REPowerEU:
-τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ιδίως για να καταστεί δυνατή η διαφοροποίηση του εφοδιασμού προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά
-ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, αύξηση της παραγωγής και απορρόφησης βιώσιμου βιομεθανίου και ανανεώσιμου ή χωρίς ορυκτά υδρογόνου και αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας,
-αντιμετώπιση εσωτερικών και διασυνοριακών σημείων συμφόρησης στη μεταφορά ενέργειας και υποστήριξη των μεταφορών μηδενικών εκπομπών και των υποδομών τους
-υποστήριξη των παραπάνω στόχων μέσω της ταχείας επανειδίκευσης του εργατικού δυναμικού για πράσινες δεξιότητες.
Πηγή: naftemporiki.gr