Νέο θεσμικό τοπίο σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής λειτουργίας σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα από τρία νομοσχέδια που αναμένεται να εισαχθούν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και θα κατατεθούν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη μέσα στο καλοκαίρι. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τελωνείων, την προσαρμογή στους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και την αξιοποίηση κληροδοτημάτων και εγκαταλελειμμένων κληρονομιών.
Ψηφιακά τελωνεία χωρίς γραφειοκρατία
Συγκεκριμένα, το πρώτο νομοσχέδιο φέρνει ριζικές αλλαγές στον τελωνειακό κώδικα, με έμφαση στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι η απλοποίηση των συναλλαγών και η κατάργηση των χειρόγραφων εγγράφων, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να ενισχυθεί η διαφάνεια στις σχέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο. Παράλληλα, ενσωματώνονται πλήρως οι ευρωπαϊκές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο.
Νέοι κανόνες στη δημοσιονομική πολιτική
Το δεύτερο σχέδιο νόμου αφορά στην ενσωμάτωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας. Το επίκεντρο μετατοπίζεται πλέον από τα πρωτογενή πλεονάσματα στον ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Για την Ελλάδα, το σχετικό όριο για το 2026 τίθεται στο 3,6%, ενώ ενσωματώνεται και ρήτρα εξαίρεσης για εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 600 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του 2024-2025 θα αποτελέσουν τη βάση για τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Κληρονομιές σε κοινωφελή δράση
Το τρίτο νομοσχέδιο εστιάζει στην αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης δωρεών, κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών. Η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτερες διαδικασίες. Παράλληλα, η ενεργοποίηση περίπου 4.500 σχολαζουσών κληρονομιών στοχεύει στη συμβολή στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ενώ θα προβλεφθούν και φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση κοινωφελών σκοπών.