Σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση της Ιταλίας η έρευνα για διαφθορά που διενεργείται σε βάρος του Αρμάντο Σίρι, κορυφαίου στελέχους του κόμματος του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και σύμβουλος του Σαλβίνι για οικονομικά θέματα, φέρεται να δωροδοκήθηκε με 30.000 ευρώ για να ευνοήσει εταιρεία του τομέα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος μου», τόνισε ο Σίρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, τονίζοντας πως θέλει να ακουστούν όσα έχει να πει από τους εισαγγελείς. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του.

Όμως το Κίνημα Πέντε Αστέρων επιμένει ότι ο Σίρι οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της σοβαρότητας των κατηγοριών σε βάρος του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οφείλει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση (…). Πρόκειται για ηθικό και πολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, υπουργός Βιομηχανίας και -όπως και ο Σαλβίνι- αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο.

Αντιθέτως, η Λέγκα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε πως περιβάλλει με την «πλήρη εμπιστοσύνη» της τον Σίρι και ο Σαλβίνι δήλωσε πως ο υφυπουργός «δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούνιο του 2018 αλλά η συμβίωσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, με συνεχείς αντεγκλήσεις, που το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί, καθώς τα δύο κόμματα εισήλθαν σε φάση προεκλογικού αγώνα ενόψει ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος συχνά αναγκάζεται να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ή διαιτητή ανάμεσα στα κόμματα της συμμαχίας, δήλωσε πως επιφυλάσσεται να εκφράσει κρίση στην υπόθεση του Σίρι διότι θέλει πρώτα να συζητήσει με τον υφυπουργό.

Ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι (Κίνημα Πέντε Αστέρων) πάντως ήδη ανακοίνωσε πως απαλλάσσει τον Σίρι από όλες τις αρμοδιότητές του μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, απόφαση που εξόργισε τη Λέγκα. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της διαφθοράς.

«Θυμίζω στους φίλους μας των Πέντε Αστέρων ότι υπερασπίστηκαν τη δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι όταν τελούσε υπό έρευνα. Παρακαλώ να μην εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε από την πλευρά του ο Σαλβίνι, αναφερόμενος στο γεγονός πως η δήμαρχος της πρωτεύουσας συνέχισε να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της πέρυσι, παρότι είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας. Αργότερα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.