Η πρόληψη, η άμεση παρέμβαση και ο συντονισμός είναι αυτά που αποτρέπουν τα χειρότερα, τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως ανέφερε σήμερα το μεσημέρι, αφού βγει και το τελευταίο δελτίο από την ΕΜΥ, θα γίνει η συνεδρίαση του συντονιστικού υπό το υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής προστασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενόψει της κακοκαιρίας EVA.

Συμπλήρωσε ότι “Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά και σε μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με το παρελθόν”.Δηλαδή το νερό που πέφτει σε 4 μέρες μπορεί να πέσει σε κάποια λεπτά ,όπως έγινε και στην Κρήτη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υποδομές και αν βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, σημείωσε: “Για αυτό και πριν από κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο ή από ένδειξη γιατί βασιζόμαστε πάντα στις προβλέψεις και στα μετεωρολογικά δελτία της ΕΜΥ όπως είναι και σε αυτό που έρχεται τις επόμενες ημέρες μια κακοκαιρία που σχεδόν θα πιάσει όλη τη χώρα με κατά τόσους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγάλη ένταση βροχής, τοπικά μεγάλες ραγδαιότητες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών ξεκινώντας από τα Δυτικά και θα έρθουν μετά προς το κέντρο και θα πιάσουν την ηπειρωτική χώρα κυρίως ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες. Είναι οι περιοχές αυτές όπου και την προηγούμενη περίοδο έχουν πιεστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πρόληψη, η άμεση παρέμβαση και ο συντονισμός είναι αυτά που αποτρέπουν τα χειρότερα”.

Επέστησε δε την προσοχή για τις οδηγίες που έχει βγάλει η πολιτική προστασία. “Σε όλους φαίνονται αυτά υπερβολικά αυτά με την πρώτη ανάγνωση αλλά όταν δούμε ατυχέστατα συμβάντα που σχετίζονται και με απώλειες ανθρώπινων ζωών τότε ξέρουμε πολύ καλά ότι αν μπορούμε να τα ακολουθήσουμε πρέπει να τα ακολουθήσουμε. Πάντα έχουμε σαν Έλληνες κιόλας μια καχυποψία με αυτά που μας λένε να κάνουμε, δεν είμαστε τόσο ανεκτικοί στο να κάνουμε με ευκολία αυτό που μας λένε έχουμε πάντα την άποψη μας αλλά η άποψη των ειδικών είναι αυτή που μας προφυλάσσει από οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να συμβεί”, σημείωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οι πόροι να γίνουν υποδομές ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα του κλίματος, υπογράμμισε: “Έχει γίνει ανακατανομή πόρων όλη την τελευταία περίοδο έτσι ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και για να αποζημιώνουμε πολίτες. Θυμίζω ότι δεκάδες εκατομμύρια μέσα από τη διαδικασία της πρώτης αρωγής που έχουν δοθεί σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. Η τελευταία για παράδειγμα που άνοιξε η πλατφόρμα είχε τις πυρκαγιές στην Αττική όπου 151 δικαιούχοι έλαβαν κάτι περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια. Αλλά πέρα από τις αποζημιώσεις είναι και τα έργα, έργα τα οποία έργα πλέον πρέπει να είναι ανθεκτικά υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Δηλαδή όταν κάνουμε, όταν επισκευάζουμε ένα έργο δεν μας ενδιαφέρει μόνο να αποκαταστήσουμε τη ζημιά αλλά να είναι και ανθεκτικό υπό τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση. Δηλαδή πήγαμε στην Κρήτη, στην Αγία Πελαγία και εκεί είδαμε ένα μέχρι πριν λίγο καιρό ρέμα να έχει γίνει κεντρικός δρόμος της περιοχής. Τα οικιστικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά ήταν τέτοια που δεν μπορώ να πω ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας για την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το τραγικό συμβάν. Είχαμε ένα αντιπλημμυρικό έργο το οποίο ήταν κάτω από το δρόμο αλλά δεν ήταν ικανό να αντέξει το φορτίο του νερού ενός τέτοιου ακραίου καιρικού φαινομένου. Πήγαμε στη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα και ένα από τα προβλήματα σε κάποιες περιοχές των κατοίκων ήταν ότι ήταν χτισμένα σε περιοχή που είχε κριθεί αναδασωτέα το 1980 ή 1970 αλλά το σπίτι υπήρξε σε εκείνη την περιοχή οπότε όταν πήγε τώρα το Δασαρχείο δεν μπόρεσε να του δώσει άδεια και δεν μπορεί να του δώσει γιατί είναι κηρυγμένη ως αναδασωτέα από τότε. Θα μου πείτε πως έχτισε αυτός πριν από τρεις δεκαετίες “;

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε το νου μας, να ακούμε την πολιτική προστασία. “Το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα είναι μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, να μην κινούμαστε άσκοπα, να ακολουθήσουμε με λεπτομέρεια αυτά που δίνονται από την Πολιτική Προστασία και να μπορέσουμε όπου χρειάζεται να διευκολύνουμε το έργο με τις πράξεις μας το έργο των υπηρεσιών. Υπάρχει μια καλή συνεργασία και με τους ενεργούς πολίτες και με την Πυροσβεστική, τα σώματα ασφαλείας και όποιους επιχειρούνε. Είναι σε ετοιμότητα ο μηχανισμός όπως πάντα, γίνεται σήμερα η συντονιστική προεργασία που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες μέρες, σημερα θα γίνει σε υψηλό επίπεδο και από κοντά θα το παρακολουθούμε”, είπε.