«Η χώρα μας είναι στην περιοχή της υφηλίου με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, με το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δίνοντας τα νούμερα που αποτυπώνουν πόσο κόστισε η αποκατάσταση και ποια ποσά μένει να δοθούν.
«’Εχουμε ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια το 2022», είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στον «περιοριστικό αλγόριθμο» που δεν επιτρέπει γενναία στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πώς εξελίχθηκε η ετήσια δαπάνη τα τελευταία χρόνια
Πάρα πολύ μεγάλο μέρος όλων αυτών των πόρων είναι εθνικοί πόροι, όχι ευρωπαϊκοί, κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και μέσα από τον προϋπολογισμό και περιλαμβάνονται τόσο αποζημιώσεις στήριξης για αποκαταστάσεις και βελτιώσεις υποδομών όσο και αποζημιώσεις στους αγρότες, είπε ο κ. Τριαντόπουλος.
Το 2021 δόθηκαν τα περισσότερα
Την περίοδο 2015 – 2018 το συνολικό κόστος ήταν στα 1,4 δισεκατομμύρια, ενώ από το 2019 ως το 2022 ανήλθε στα 3,4 δισεκατομμύρια. Το ’21 ήταν μια χρονιά αρκετά δύσκολη, ως συνέχεια των φυσικών καταστροφών του 2020.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της τελευταίας τριετίας
Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός το 2020 επηρέασε και τη Θεσσαλία, Επηρέασε την Κεντρική Ελλάδα, τα Ιόνια και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια, ενώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήραμε λιγότερο από 22 εκατομμύρια. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνικοί πόροι, είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος και επανέλαβε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2021 -2022 όταν ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr/μετά τις πυρκαγιές δόθηκαν 119 εκατομμύρια.( τα 87 εκατομμύρια το 2021)
Σχετικά με την αρωγή σε επιχειρήσεις, τα ποσά υπερβαίνουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ το 2016- 2017 δεν ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο, όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.
Πρόκειται για πόρους του υπουργείου Οικονομικών που δίνονται στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η διαδικασία μετρά 5.000 διεκπεραιωμένους φακέλους , ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 200 κάθε έτος, σημαίνει και τεράστιο όγκο της δουλειάς για τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Ερωτήσεις από τηλεθεατές
Θα υπάρξουν επιδοτήσεις για επεξεργασία τυποποίησης γεωργικών προϊόντων σε άτομα άνω των 50 ετών στη Βόρεια Εύβοια;
«Αυτό το κομμάτι συνδέεται με τον αναπτυξιακό νόμο, είπε ο κ. Τριαντόπουλος και υπενθύμισε ότι ότι το 2021 εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης κι έχουν δοθεί προκαταβολές σε πάρα πολύ μεγάλο αγροτών, ενώ στηρίχθηκαν τα ελαιοτριβεία με ένα εκατομμύριο ευρώ. «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν περνάνε πλέον 5 χρόνια για να αποζημιωθεί κάποιος από τις καμένες ελιές».
Γιατί στους πυρόπληκτους της Γορτυνίας οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να καταβάλουν οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα κατεδάφισης των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά κτηρίων;
«Δεν καταβάλλουμε χρήματα στους ιδιώτες, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή αλλά δίνονται ποσά στους δήμους που αναλαμβάνουν να κατεδαφίσουν τα κτίρια τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οπότε, αν έχει πολίτης κάποια τέτοια περίπτωση, είτε να απευθυνθεί σε εμάς, να επικοινωνήσουμε με το Δήμο, είτε να απευθυνθεί ο ίδιος στο Δήμο», απάντησε ο κ. Τριαντόπουλος.
Γιατί κάποιοι πήραν χρήματα και κάποιοι άλλοι όχι στο Αρκαλοχώρι;
«Εχουμε διαθέσει σαν πρώτη ύλη περισσότερα από 66 εκατομμύρια σε χιλιάδες πολίτες. Γενικά στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν αρκετά ζητήματα ως προς το ιδιοκτησιακό και το κληρονομικό καθεστώς των σπιτιών και αυτό αποτυπώθηκε και κατά την περίοδο της αυτοψίας. Πάνω από 7.000 είναι οι αποζημιώσεις. Φάκελοι είναι σε εκκρεμότητα, όταν υπάρχει αναντιστοιχία με άλλον να αιτείται να κατασκευάσει το σπίτι και σε άλλον να ανήκει το σπίτι., απάντησε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Γιατί δεν δίνονται άδειες επισκευών στην Βαρυμπόμπη. Μήπως η πρόληψη κοστίζει λιγότερο;
Η πρόληψη σίγουρα κοστίζει λιγότερο, γι’ αυτό και γίνονται πάρα πολλές δράσεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και σε έργα υποδομών δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα και τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, απάντησε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Στην τελευταία ερώτηση για το πού θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι θα είναι στη Μαγνησία. Η κρατική αρωγή είναι «μαραθώνιος που πρέπει να φτάσουν όλοι στο τέρμα και πορεύεται ανεξάρτητα από τον εκλογικό χρόνο», τόνισε.