Η ΕΠΟ σκοπεύει να αλλάξει τις ποινές για στημένους αγώνες. Ετσι, αν καταδικαστούν ομάδες για «σοβαρό» στήσιμο, θα τιμωρούνται με υποβιβασμό, ενώ αν το στήσιμο είναι λιγότερο «σοβαρό» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), η ποινή θα είναι η αφαίρεση μόλις τριών βαθμών. Ελεγα ότι τίποτα δεν μπορεί να με εκπλήξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ομοσπονδία που ουσιαστικά να αποποινικοποιεί το στήσιμο ομολογώ ότι δεν περίμενα να δω. 

δεθ (η): 1. εξαγγελία, υπόσχεση «ελπίζω να τηρήσεις τις δεθ σου και να μη μείνεις απλώς στα λόγια» 2. μεταρρυθμιστικό σχέδιο «ο μόνος τρόπος να ξεβαλτώσουμε είναι μια δεθ, που σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες θα εφαρμοστεί» 3. αντεπίθεση «αυτή η ομάδα μπορεί να μην κυριαρχεί στο παιχνίδι, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη στις δεθ» 

Το δύσκολο κομμάτι... 

Μου άρεσαν τα όσα άκουσα από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή την Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Αλλά αυτό, το να αρέσουν, είναι το εύκολο κομμάτι των εξαγγελιών. Το δύσκολο κομμάτι είναι η μετατροπή τους σε πραγματικότητα. Π.χ. λίγοι (και γνωστοί) μπορεί να διαφωνήσουν με την ανάγκη αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης ή την ανάγκη για Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται με την έγνοια στο συμφέρον του θύτη, αλλά η ικανοποίηση της ανάγκης αυτής δεν εξαρτάται μόνο από τον πρωθυπουργό, Αναγκαστικά εμπλέκονται και υπουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δικαστικοί, δικηγόροι, γραμματείς, φαρισαίοι και γενικότερα ένα κουβάρι μικροσυμφερόντων που συχνά συνασπίζονται στην υπεράσπιση του μεγάλου κοινού τους συμφέροντος: της στασιμότητας. Κι αυτό με κάνει κάπως ανήσυχο. Θέλω να πω ότι ακόμα και ο καλύτερος προπονητής με το καλύτερο πλάνο δεν μπορεί να πετύχει πολλά χωρίς τους κατάλληλους παίκτες. Και ο μόνος τρόπος να βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες είναι μια αξιολόγηση που να συνοδεύεται από ευκολία αντικατάστασης. 

Μονόκεροι 

Για να φέρω ένα παράδειγμα: Φυσικά και η Τροχαία πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί και να πάψει να είναι ο μονόκερος της ΕΛ.ΑΣ.. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει κάθε διοικητής της και κάθε διοικητής της ΕΛ.ΑΣ. να αξιολογούνται συνεχώς και να αντικαθίστανται αμέσως μόλις διαπιστώνεται ότι οι οργανισμοί των οποίων προΐστανται δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Και φυσικά το ίδιο πρέπει να ισχύει για κάθε υπουργό. 

Η σημασία της διόρθωσης ενός λάθους 

Το λέω γιατί υπάρχει η άποψη ότι ένας πρωθυπουργός δείχνει αδυναμία όταν αντικαθιστά ανθρωπους τους οποίους πριν από λίγο καιρό ο ίδιος επέλεξε, ενώ στην πραγματικότητα αυτή η ευκολία παραδοχής και διόρθωσης ενός λάθους φανερώνουν ισχύ και σιγουριά. Η δυσκολία έμπρακτης αναγνώρισης της λάθος επιλογής είναι που προδίδει αδυναμία και ανασφάλεια.