ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λαγκάρντ- Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν βρήκαν λύση για να “ξεμπλοκάρει” η κρίση στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να δοθεί βοήθεια στα υπό κατάρρευση κράτη. Πού μαζί με την  πανδημία του κορωνοϊού, ο κίνδυνος για ενότητα και φτώχεια θα απειλεί με κατάρρευση το σύστημα αλληλεγγύης στα 27 κράτη μέλη και την  ευρωζώνη.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Κανείς δεν περίμενε ότι τον  περασμένο Ιούλιο η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο κορυφής θα έφθανε σέ αδιέξοδο μέχρι και αυτή την  ώρα που ο πλανήτης κινδυνεύει από τον ύπουλο εχθρό πού θανατώνει χωρίς διακρίσεις.

Η προεδρία της Μέρκελ ολοκληρώνεται τον  Δεκέμβριο χωρίς τις θετικές  προσδοκίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου. με κύρια την  ψήφιση του προϋπολογισμού 2021-2027! Αλλά και τα υπόλοιπα φιλόδοξα σχέδια της.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χωρίς εμπειρία στα νέα της καθήκοντα έκανε αισιόδοξες προβλέψεις κάθε φορά πού μιλούσε στο Κοινοβούλιο χωρίς όμως να έχει απόλυτο έλεγχο των πεπραγμένων στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Ιδιαίτερα στην σχεδόν καθημερινή αλλαγή ατζέντας με την έκτακτη επικαιρότητα και τις εκκρεμότητες να συναντούν τείχος στις λύσεις πού επιθυμούσε η ίδια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη σκιά του Σούπερ- Μάριο Ντράγκι τώρα μόλις, ένα χρόνο μετά την  αντικατάσταση του παραδεκτά, πιο επιτυχημένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρήκε τους ρυθμούς της Φρανκφούρτης και τα κλειδιά του… χρηματοκιβωτίου!

Τέταρτος πόλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τον Ιούλιο έως τώρα εκτός από την  αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις τηλεσυνεδριάσεις με κενά έδρανα και έλλειψη ζωντανού διαλόγου, όλα σχεδόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  έμειναν στάσιμα..

Μαζί και η ψήφιση του “αναθεωρημένου” προϋπολογισμού. Χωρίς αυτόν χρήματα ούτε με το… ματοκιάλι δεν έχουν δει οι 27 κυβερνήσεις. Τουλάχιστον στους προσδοκώμενους προϋπολογισμούς τους. Έτσι μαθαίνουμε ότι όλες αναπροσαρμόζουν τώρα, έσοδα και έξοδα με γνώμονα τα χρήματα για την  υγεία και τον ίο.

Φυσικά υπάρχουν και οι συνετοί προγραμματισμοί χωρών που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα την  κατάσταση με θετικά αποτελέσματα. και ανθεκτικότητα. Ανάμεσα τους η Ολλανδία, η Δανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία, η Σουηδία πού βρίσκονται κάτω από τον  μέσο όρο της ευρωζώνης (-7.8 για το 2020) σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροσταντ.

Η Ελλάδα αντέχει και εξακολουθεί να έχει από όλα τα κράτη της ΕΕ σημεία ανάκαμψης χάρη στο ενδιαφέρον που δείχνουν για επενδυτικά προγράμματα και μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση και μεγάλες διεθνείς εταιρίες!

Η εβδομάδα που θα κρίνει το μέλλον 

Με στραμμένη την  προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας στην πανδημία και τις… αμερικανικές εκλογές. Με τα θέματα στο Αιγαίο και τον  γείτονα μας να πορεύονται αυξομειούμενα ανά περίπτωση, στις Βρυξέλλες και την  Φρανκφούρτη τρία μεγάλα επιτελεία προσπάθησαν να  βρουν λύσεις αυτή την  εβδομάδα στο Ταμείο ανάκαμψης. Την πράσινη Ευρώπη και την  ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα με επίκεντρο τα επιπλέον ομόλογα της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη με πλήρη μυστικότητα εκπρόσωποι των εισηγητών του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της γερμανικής Προεδρίας και της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα στην Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ έπειθε το προεδρείο της ΕΚΤ για πρόταση έκδοσης ομολόγων ύψους συνολικά 1τρίς 400 δισ. ευρώ πέραν όσων ήδη έχουν εκδοθεί. Το πακέτο θα παρουσιαστεί στις λεπτομέρειες του, και κυρίως με το επιτόκιο του 2%, την  πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου!

Το πρώτο μπαζούκας λοιπόν είχε ήδη εκτοξεύσει την  βολή του προς τις Βρυξέλλες…

Next Generation και Recovery and Resilience Facility είχαν ουσιαστικά λάβει το μήνυμα από την  κυρία Λαγκάρντ ώστε οι συνδιαλλαγές με κομισιόν και κοινοβούλιο να ολοκληρωθούν προκειμένου να φθάσουν προς έγκριση στους 27 ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Πράγματι οι διαφορές πού αφορούσαν εράσμους, υγεία, ενέργεια, άσυλο, γεωργία, μεταναστευτικό και ψηφιακές μορφές, συμφωνήθηκαν σε πλαίσια κοινώς αποδεκτά.

Η Κομισιόν ανέλαβε την  πρωτοβουλία περαιτέρω  προσπάθειας στην παροχή για την  υγεία, εκτός των 750 δισ. άλλα 500 δισ. ευρώ! Όλα με εισήγηση και πρόταση στο προσεχές Συμβούλιο.

Όμως η πρόταση που θα συζητηθεί στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες και η οποία προέκυψε από την  έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, είναι κατά την  εκτίμησή μας, η αμεσότατη και ουσιαστικότερη.

Πρόκειται για τις προκαταβολές στα κράτη μέλη μέχρι της υλοποίησης του ταμείου ανάκαμψης. οι προτάσεις εκ του λαμβάνειν είναι:

  • Από το 10% στο 20% για κάθε κράτος.
  • Από το 37% στο 40% της μετάβασης για την πράσινη ένέργεια.

Και ακόμα: παράταση στον χρόνο ολοκλήρωσης διανομής των πόρων αντί του 2023 στο 2024!

Τέλος να παραχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο στην υπόθεση ελέγχου των Εθνικών προϋπολογισμών!

Σημειώνοντας ότι αυτό ήταν το μεγάλο σημείο τριβής και σύγκρουσης των πέντε βορείων χωρών η και αποκαλούμενων  “τσιγκούνηδων” στο συμβούλιο κορυφής του Ιουλίου, οι οποίοι ζήτησαν να έχουν τον  απόλυτο έλεγχο σε όλους τους εθνικούς προϋπολογισμούς! Κάτι φυσικά πού ομόφωνα τα άλλα κράτη, κυρίως του Νότου απέρριψαν!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.