Χειροπιαστή στροφή του υπουργικού σχήματος αλλά και των γαλάζιων στελεχών στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, παράλληλα με την προώθηση μεγάλων αλλαγών χωρίς καθυστερήσεις θέλει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόσω στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχούν προφανώς τα εθνικά και η οικονομία.
«Δεν μπορούν να δίνουν άλλοθι οι κρίσεις…» σχολιάζει λακωνικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, υπονοώντας ουσιαστικά ότι τα «μπλοκάκια» – ηλεκτρονικά και μη – του Πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του ανοίγουν ξανά για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, την αναπροσαρμογή στόχων στους επόμενους μήνες και τη στενή παρακολούθηση υπουργών και υφυπουργών. Ενδεχομένως όχι τόσο στο πλαίσιο ενός νέου γύρου αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών, κατά την ίδια πηγή (αν και πάντα υπάρχει η επιλογή της… κίτρινης κάρτας), όσο στην ανάγκη να μην πέσουν οι ρυθμοί παραγωγής έργου. Εξού και τα κυβερνητικά στελέχη ήδη λαμβάνουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες να είναι παρόντα στις εστίες προβλημάτων – όπως με επιτόπιες επισκέψεις – και να καλύψουν τυχόν χαμένο έδαφος, κλείνοντας εκκρεμότητες που άφησαν πριν από τον Αύγουστο. Τέτοιο σήμα… συγχρονισμένης επαναλειτουργίας στην κατεύθυνση τήρησης χρονοδιαγραμμάτων και στη βάση των δεσμεύσεων προς την κοινωνία, ανεξαρτήτως της «κρίσιμης επικαιρότητας», έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβερνητική μηχανή του με ευθύ τρόπο, με τις εντολές «μένουμε στον δρόμο μας» και «συνεχίζουμε αδιάκοπα» μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αντιλαμβάνονται ότι σε εκκρεμείς δράσεις που περιλαμβάνονταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν προστεθεί και νέες απαιτήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα και ότι χρειάζεται έμπρακτο «γκάζι» σε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στα προβλήματα των πολιτών. Αναγνωρίζουν άλλωστε ότι το στοίχημα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει τελικά ένα από τα πιο καθοριστικά για την αποτίμηση από τους πολίτες της συνολικής απόδοσης της κυβέρνησης. Και ειδικά ενόψει του φόρουμ Thessaloniki Helexpo της επόμενης εβδομάδας εξελίσσονται εντατικά οι προετοιμασίες με καταγραφή αναγκών και αιτημάτων – διαδικασία, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ξεκινήσει πριν από τον Αύγουστο σε συνεργασία Μαξίμου και Πειραιώς.
Στην τελική ευθεία μπαίνει εξάλλου η ιεράρχηση των ζητημάτων που θα βρεθούν τελικά στο μενού της πρωθυπουργικής ομιλίας και της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη σε τέσσερις, όπως όλα δείχνουν, άξονες: απολογισμός δράσεων, άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, διαρθρωτικά μέτρα στην οικονομία και άμυνα, μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφά μεταξύ άλλων για συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αφορούν επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας και νοικοκυριά. στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και σαφείς αναφορές, πιθανότατα και ανακοινώσεις, για την «ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας», όπως έχει επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ενεργοποίηση περιμένει όμως ο Πρωθυπουργός και από τον κομματικό μηχανισμό στην κατεύθυνση να παίρνει τον παλμό των πολιτών (καταγράφοντας αιτήματα, παράπονα, αστοχίες κ.λπ.) καθώς και να μεταφέρει τα κυβερνητικά μηνύματα στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ καλούνται να βρίσκονται επί ποδός και μετά το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε ψηφιακές διοργανώσεις – συζητήσεις με ομάδες πολιτών, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. «Αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές προκλήσεις της εποχής, οικοδομούμε με σιγουριά το αύριο» αποτελεί το νέο σλόγκαν που έχει επιλέξει η Πειραιώς για τις επόμενες εβδομάδες.
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα