Ελέγχους σε μια σειρά εταιρείες servicers, όπως οι Intrum και Thea Artemis, πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Liberal. Επίσης, το δημοσίευμα προσθέτει πως πληροφορίες κάνουν λόγο για έλεγχο στην doValue, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον CEO της εταιρείας Τάσο Πανούση. 

Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως με βάση την οδηγία που έγινε νόμος, η ΤτΕ αποτελεί τον αρμόδιο εποπτικό φορέα που καλείται να πραγματοποιεί ελέγχους, ενώ επικαλείται και ρεπορτάζ που Bloomberg που τονίζει πως οι συγκεκριμένοι έλεγχοι γίνονται για να διαπιστωθεί αν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και πως αναμένεται να τους αντιμετωπίσουν και άλλοι servicers πέρα από τις παραπάνω εταιρείες και αναμένονται τα σχετικά ευρήματα.

Τα πρόστιμα στην doValue και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης 

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ επισημαίνει το ζήτημα του προστίμου που έχει επιβληθεί στην εταιρεία doValue Greece, το οποίο αγγίζει τα 435 χιλ. ευρώ, αφορά οχλήσεις σε καταναλωτές και επιβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Ακόμα συνοδεύθηκε και από δήλωση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, εξηγώντας ότι παραβίαση της νομοθεσίας και οι απαράδεκτες συμπεριφορές από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν γίνονται αποδεκτές, ότι οι εταιρείες πρέπει να σέβονται τους πολίτες και να τηρούν τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τους, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι και πριν μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο είχε επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εταιρεία από τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή. Το εν λόγω πρόστιμο επιβλήθηκε στην doValue, καθώς η εταιρεία είχε προβεί σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις, αποστολή εξώδικης αποστολής για ενημέρωση οφειλέτη, περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, η οποία βρισκόταν ήδη σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο του ν. ν.3869/2010, και εξυπηρετείτο κανονικά από τον οφειλέτη. 

Τι σημαίνει για τους servicers η επαναδειοδότηση από την ΤτΕ

Το Liberal συμπληρώνει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θα προχωρήσει εντός του 2024 στην επαναδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, με τις αναθεωρημένες άδειες να αναμένεται να εκδοθούν έως τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με τις αλλαγές του νέου νόμου περί λειτουργίας των servicers που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Τέλος, η ΤτΕ θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίστηκαν και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια θα εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας. Μία κίνηση που ίσως φέρει συγχωνεύσεις και απορροφήσεις των μικρότερων εταιρειών διαχείρισης από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς.