Στην τελική ευθεία εισέρχεται, μετά από χρόνια, το θέμα της διεκδίκησης από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ποσού ύψους 85,6 εκατ. δολαρίων από τον πρώην εφοπλιστή Μιχαήλ Σ. Ζολώτα – ποσού που αφορά σε δάνειο που χορηγήθηκε το 2009 στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Grand Anemi, συμφερόντων του κ. Ζολώτα, από την Marfin Εγνατία και το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ.

Το τελευταίο κεφάλαιο της δικαστικής αυτής διαμάχης θα γραφτεί, σύμφωνα με το TradeWinds, στο Λονδίνο, αρχές του 2021 ή και νωρίτερα, ερήμην πιθανότατα της πλευράς Ζολώτα. Κι αυτό γιατί μπορεί τον Φεβρουάριο του 2019 η Τράπεζα Πειραιώς να ανήγγειλε την αξίωσή της έναντι του εφοπλιστή, αλλά οι εναγόμενοι, δηλαδή ο Μιχάλης Ζολώτας, η ναυτιλιακή του Grand Union και η πλοιοκτήτρια θυγατρική της Grand Anemi, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα, αλλά δεν αναγνώρισαν ούτε καν ότι τους επιδόθηκαν τα δικαστικά έγγραφα.

Η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί αποζημίωση για την παραβίαση οικονομικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της τράπεζας Marfin Εγνατία και της εταιρείας Grand Anemi τον Αύγουστο του 2009.

Το ποσό των 85,6 εκατ. δολαρίων περιλαμβάνει κύριο κεφάλαιο 53,7 εκατ. δολαρίων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης 112 εκατ. δολαρίων που δόθηκε το 2009 στην Grand Anemi από τη Marfin. Περιλαμβάνει επίσης τόκους υπερημερίας 31,8 εκατ. δολαρίων που συσσωρεύθηκαν μεταξύ 2013 και 2019.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι, η Grand Union -προκάτοχος της εισηγμένης παλαιότερα στο Nasdaq ναυτιλιακής NewLead Holdings- και ο Μιχάλης Ζολώτας σύμφωνα με νομικά έγγραφα παρείχαν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για να «τρέξει» η συμφωνία. Η Πειραιώς όμως υποστηρίζει πως η Grand Union και ο Ζολώτας παραβίασαν τη συμφωνία μην τηρώντας τις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, ο Ζολώτας ήταν ο τελικός δικαιούχος ιδιοκτήτης της Grand Union, η οποία λύθηκε το 2015, καθώς και της Grand Anemi, η οποία δεν έχει πλέον δραστηριότητες και εκτιμάται ότι λύθηκε γύρω στο 2017.

Τα δικαιώματα της Marfin Εγνατία πέρασαν στην Πειραιώς όταν ανέλαβε την τράπεζα το 2013.

Δίκη το 2021 ή νωρίτερα
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μέσω Skype τηλεδιάσκεψη για την υπόθεση, την οποία παρακολούθησε και το TradeWinds.

Ο δικαστής του Ανωτέρου Δικαστηρίου (High Court) Άντριου Μπέικερ αποφάσισε να εκδικαστεί η υπόθεση τον ερχόμενο Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πλευρά των κατηγορουμένων δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το TradeWinds, η Τράπεζα ήθελε να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση, επειδή θέλει ανεξάρτητη απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι εναγόμενοι έχουν ήδη παραδεχθεί την ευθύνη τους σε σχέση με τα ποσά που της οφείλονται.

Ο Ζολώτας είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της Marfin το 2014 για να συζητήσουν την οφειλή που εκκρεμούσε, αλλά τότε δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.

Η ιστορία του δανείου
Το αρχικό δάνειο δεν ήταν εγγυημένο με περιουσιακά στοιχεία, αλλά με προσωπικές εγγυήσεις από την Grand Union και τον Ζολώτα, συν «κάποιες ανταλλαγές μετοχών που έγιναν από την Grand Union υπέρ της τράπεζας», ανέφερε η Πειραιώς σε δικαστικά έγγραφα.

Ποσό ύψους έως 89,5 εκατ. δολαρίων από την ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση των 112 εκατ. δολαρίων θα χρησιμοποιείτο για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους της εταιρείας στην Marfin και τα υπόλοιπα ως «κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικό κεφάλαιο», σύμφωνα με τη σύμβαση του δανείου, την οποία έχει καταθέσει στον φάκελό της η τράπεζα.

Από την πιστωτική αυτή γραμμή εκταμιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2009 συνολικά 120,4 εκατ. ευρώ (135 εκατ. δολάρια σήμερα), αλλά σύμφωνα με την τράπεζα έγιναν μόνο τρεις πληρωμές κυρίου κεφαλαίου για το δάνειο της Grand Anemi. Μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2010 είχαν αποπληρωθεί 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνέχισαν να συσσωρεύονται οφειλόμενοι τόκοι και τόκοι υπερημερίας. Μόλις τρία χρόνια μετά την εξασφάλιση/κάλυψη του δανείου, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου 2012, η Grand Anemi κατέβαλε για τόκους μόλις 15,52 ευρώ. Από εκεί και μετά δεν ξανάγινε καμία άλλη πληρωμή…

Μετά από πολυάριθμες οχλήσεις, η Marfin ενημέρωσε τελικά τους δανειολήπτες, τον Μάρτιο του 2013, ότι η γραμμή ακυρώθηκε και ότι το χρέος ήταν άμεσα απαιτητό. Μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Marfin το 2014, ο Ζολώτας φέρεται να έδωσε για το δάνειο και μερικούς ακόμη τίτλους, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 ζήτησε την αναδιάρθρωσή του, χωρίς να υπήρξε απόφαση επί αυτής.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η Grand Anemi δεν την ενημέρωσε για καμία χρεοκοπία, αλλά ούτε και για τη λήψη μέτρων με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

Η σύμβαση του δανείου προέβλεπε ότι η Grand Union και ο Ζολώτας δεν μπορούσαν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς προηγούμενη γραπτή συναίνεση της τράπεζας. Όμως, ο Ζολώτας φέρεται να παραβίασε τη συγκεκριμένη ρήτρα, καθώς η Grand Anemi δεν πήρε την άδεια της Marfin πριν ο Ζολώτας μεταβιβάσει τις μετοχές του στην Aurora Properties στη σύζυγό του, Χρυσάνθη Γιάρα, τον Μάιο του 2010.

Η ΣΧΕΣΗ MARFIN – NEWLEAD HOLDINGS
Η Marfin συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της ανενεργού σήμερα NewLead Holdings τον Οκτώβριο του 2009, όταν και ιδρύθηκε η ναυτιλιακή, μέσω ανάστροφης συγχώνευσης μεταξύ της Aries Maritime και της Grand Union.

Στο πλαίσιο της συγχώνευσης, η Aries εξέδωσε senior μετατρέψιμα ομόλογα χωρίς εξασφαλίσεις και ύψους 145 εκατ. δολαρίων προς την ιδιωτική εταιρεία του Ζολώτα Focus Maritime. Όλα τα ομόλογα που βρίσκονταν στην κατοχή της Focus ενεχυριάστηκαν στη Marfin, η οποία χρηματοδότησε και την απόκτησή τους, σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση της NewLead.

Οι ομολογίες ήταν μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές της NewLead, η οποία με τη συγχώνευση «κληρονόμησε» την εισαγωγή της Aries στο Nasdaq.

Σημειώνεται επίσης πως ο Ζολώτας δικάζεται αυτήν την περίοδο στην Κύπρο επειδή φέρεται να χρησιμοποίησε τη Focus Maritime για να δωροδοκήσει με 1 εκατ. ευρώ τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, προκειμένου αυτός να κάνει τα στραβά μάτια ως προς την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα, το 2006, από την Marfin Investment Group, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ανδρέα Βγενόπουλου.
πηγή: mononews.gr