Υπέρ της δημοσιοποίησης έξι φορολογικών δηλώσεων του πρώην αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, υποστηρίζοντας ότι η IRS απέτυχε να ελέγξει σωστά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου όσο εκείνος ήταν στην εξουσία.

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων είναι κάτι το οποίο παλεύει με νύχια και με δόντια να αποφύγει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το βράδυ της Τρίτης, η επιτροπή δημοσίευσε δύο εκθέσεις, μια από τα μέλη της και μια άλλη από τη Μεικτή Επιτροπή Φορολογίας. Η επιτροπή ανέφερε στην έκθεσή της ότι «ήταν σαφές ότι το υποχρεωτικό πρόγραμμα ελέγχου δεν ήταν προτεραιότητα» για την IRS και ότι η IRS δεν έλεγξε τον Τραμπ τα δύο πρώτα χρόνια που ήταν στην εξουσία. Οι ατομικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του πρώην Προέδρου που υποβλήθηκαν το 2018, το 2019 και το 2020 εξετάστηκαν μόνο μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του και μόνο η φορολογική δήλωση του 2016 υποβλήθηκε σε υποχρεωτική εξέταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής, Ρίτσαρντ Νιλ, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι θα χρειαστούν «λίγες ημέρες» για να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, καθώς θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, αριθμούς pin και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα μετά την ψηφοφορία, ο Νιλ αν΄φερε πως: «αυτό αφορά μια προεδρία, όχι έναν πρόεδρο». Οι Δημοκρατικοί στην επιτροπή δήλωσαν μετά την ψηφοφορία ότι οι εννέα από τους τελευταίους 10 προέδρους δημοσίευσαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, με τον Τραμπ να είναι αυτός που αρνήθηκε.

«Η ιδέα ότι κάποιος βγάζει εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώσει τους φόρους του αποφεύγοντας — άνευ προηγουμένου— τη φορολογική του υποχρέωση, ενώ οι μητέρες που φροντίζουν μόνες τα παιδιά τους ελέγχονται, είναι απολύτως απαράδεκτη» είπε ο βουλευτής των Δημοκρατικών της Καλιφόρνια Μάικ Τόμπσον.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 2016, ο Τραμπ παρουσίαζε τον εαυτό του ως έναν έξυπνο επιχειρηματία που δεν πλήρωνε τίποτα σε φόρους ενώ αρνήθηκε επίσης να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις.