Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ χθες Παρασκευή (10/10) στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, «θα διατηρηθεί».

«Νομίζω ότι θα κρατήσει, ναι. Έχουν όλοι κουραστεί να πολεμούν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ταξιδέψει μέσα στο σαββατοκύριακο στο Ισραήλ, όπου έχει προσκληθεί να απευθύνει ομιλία στην Κνέσετ – το κοινοβούλιο της χώρας – καθώς και στην Αίγυπτο.

Επισήμανε ακόμη ότι προγραμματίζει συναντήσεις με πολλούς ηγέτες στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, με αντικείμενο το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, περιοχής που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή ύστερα από δύο χρόνια πολέμου. Τόνισε ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα οδηγήσει σε ευρύτερη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μερικά μικρά θερμά σημεία, όμως είναι ασήμαντα... Θα είναι πολύ εύκολο να τα σβήσουμε. Αυτές οι φωτιές θα σβήσουν πολύ γρήγορα», υπογράμμισε ο Τραμπ, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη σταθερότητα στην περιοχή.

gaza-XILbl.jpg

Επιστρέφουν στη Γάζα οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, υπολογίζονται περίπου 200.000, με την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, επιστρέφουν στη Γάζα, αναζητώντας τα σπίτια τους ανάμεσα στα ερείπια. Πολλοί από αυτούς κατασκηνώνουν κατά μήκος της διαδρομής, καθώς δεν έχουν καμία άλλη στέγη για να μείνουν.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός στρατός έχει υποχωρήσει στα προκαθορισμένα σημεία που προβλέπει η συνθήκη, προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας, προσπαθώντας να επιδείξουν έλεγχο στην επικράτεια.

Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για την επιστροφή των ομήρων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Αργά το βράδυ υπήρξε κοινή ανακοίνωση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, στην οποία τονίζεται ότι απορρίπτεται οποιαδήποτε ξένη επιτήρηση στην περιοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι όμηροι της Χαμάς αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, εκφράζοντας βεβαιότητα πως η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «θα διατηρηθεί», τονίζοντας από το Οβάλ Γραφείο: «Έχουν όλοι κουραστεί να πολεμούν».

«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας»

Ο Αλί Ριχάν μίλησε στο Al Jazeera, λέγοντας: «Η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μας. Σήμερα ο πόλεμος τελείωσε». Ο ίδιος ευχαρίστησε την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Τουρκία και τον Τραμπ για τις διπλωματικές τους προσπάθειες.

Ανάλογη συγκίνηση εξέφρασε και η Μαχίρα αλ-Ασί, εκτοπισμένη Παλαιστίνια που επέστρεψε στην πόλη της Γάζας, δηλώνοντας πως δεν κοιμήθηκε όλη τη νύχτα από τη χαρά της που ξαναβλέπει την οικογένειά της.

Οι νέες γραμμές ανάπτυξης του IDF

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) διευκρίνισαν ότι ο χάρτης που παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, με τις γραμμές ανάπτυξης στη Γάζα, είναι ενδεικτικός και δεν απεικονίζει τις ακριβείς θέσεις των δυνάμεων.

Ο στρατός σημείωσε ότι η διάταξη των στρατευμάτων γίνεται βάσει της εκτίμησης της κατάστασης και της συμφωνίας. Η κίτρινη γραμμή στον χάρτη καλύπτει περίπου το 53% του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως εκτός αστικών περιοχών, ενώ στην πραγματικότητα οι IDF δεν κατέχουν πλήρως αυτό το τμήμα.

30905198.jpg

Η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, που αποτελεί την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 το μεσημέρι. Μέσα σε 72 ώρες αναμένεται η απελευθέρωση 48 Ισραηλινών ομήρων, εκ των οποίων 20 είναι ζωντανοί.

Η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πιθανότατα τη Δευτέρα ή Τρίτη. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε από το Δυτικό Τείχος ότι είναι «πολύ χαρούμενος» για τη νέα κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρήνη και θα σωθούν ζωές.

Παράλληλα, μια ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ συνεχίζει τις συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, η οποία προβλέπει τον αφοπλισμό της Χαμάς και τη νέα διακυβέρνηση της Γάζας.

ΟΗΕ και ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έλαβε πράσινο φως από το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κυριακή, σύμφωνα με το Associated Press.

Η βοήθεια, που περιλαμβάνει 170.000 μετρικούς τόνους προμηθειών, έχει συγκεντρωθεί σε Ιορδανία και Αίγυπτο, ενώ αναμένεται η μεταφορά της στη Λωρίδα.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσε για ανεμπόδιστη ροή βοήθειας και την άμεση διακομιδή ασθενών που χρειάζονται χειρουργική φροντίδα.

Ο Τραμπ στην Αίγυπτο για τη σύνοδο κορυφής της Γάζας

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή διεθνών ηγετών, σύμφωνα με το Axios.

Η σύνοδος, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ υπό τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ και τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

Ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, να απευθύνει ομιλία στην Κνεσέτ και να υπογραμμίσει τον καθοριστικό ρόλο του στην επίτευξη της εκεχειρίας, όντας ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά τον Τζορτζ Μπους το 2008 που θα μιλήσει στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Δεν αναμένεται η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αξιωματούχοι της Γάζας, όπως ο δήμαρχος Γιαχία αλ Σαράι και ο Ιγιάντ Αμπού Ραμαντάν, απέστειλαν επιστολή ευγνωμοσύνης στον Τραμπ, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη λήξη του πολέμου και την αποκατάσταση της ελπίδας.

Στην επιστολή, που δημοσίευσε η The Times of Israel, οι αξιωματούχοι ζητούν την ανοικοδόμηση της Λωρίδας και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ προσκαλούν τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Γάζα για να δει από κοντά την ανθεκτικότητα του λαού της.