Αν και αναγνώρισαν πως η στάση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από εφέσεις στις αγωγές αποζημιώσεων ήταν το πρώτο θετικό βήμα, συγγενείς θυμάτων κι εγκαυματίες από τη φονική φωτιά στο Μάτι, οι οποίοι έδωσαν συνένεντευξη Τύπου, εξέφρασαν απογοήτευση για την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, τον κίνδυνο να υπάρξουν παραγραφές, ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές το 2018, χειρίστηκαν τις διαδικασίες ταυτοποίησης των θυμάτων κι έκαναν λόγο ακόμη και για «ομαδικό τάφο» μέσα στον οποίο αποτέθηκαν μέλη από ανθρώπους και ζώα που αποτεφρώθηκαν.
Μιλώντας για τον δικαστικό αγώνα που «έχει δοκιμάσει κάθε αντοχή» τους, οι συγγενείς τονίζουν ότι βρέθηκαν να παλεύουν με το πένθος της απώλειας αγαπημένων τους προσώπων, τον πόνο από τις ισόβιες πληγές τους, ενάντια στον χρόνο «μα και ενάντια σε έναν απίστευτο παραλογισμό με κοινωνικές διαστάσεις, αφού, αντί το σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να χαρακτηρίσει ως κακούργημα τη δολοφονία και τις βαριές σωματικές βλάβες 160+ ψυχών, ουσιαστικά, επιχείρησε να μετατρέψει όλους εμάς τα θύματα σε θύτες».
«Ζητούμε, από τους δικαστές, εάν δεν αναγνωρίσουν ότι όντως απαιτείται αναβάθμιση της κατηγορίας, που θα ήταν με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία το ορθό, ειδικά για κάποιους εκ των κατηγορουμένων, μια απόφαση που να συνάδει με το κοινό αίσθημα για απόδοση Δικαιοσύνης, για ένα έγκλημα κατά της ζωής 104+57 ανθρώπων» αναφέρουν σε υπόμνημα που αναγνώστηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Ο σύλλογος αναφέρει ότι τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, τα μέλη κάνουν τιτάνια προσπάθεια για να αναδείξουν την αλήθεια των γεγονότων και την αλήθεια που αφορά στους υπευθύνους. «Όλα αυτά τα χρόνια μιλάμε, φωνάζουμε, μα δεν ακουγόμαστε», αναφέρουν, καταγγέλλοντας όλους όσοι προσπάθησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που συνέβη ήταν ακραίο ή αναμενόμενο, μιλώντας δήθεν στο όνομα των θυμάτων και των συγγενών τους, αλλά χωρίς αυτούς. Μάλιστα, καταγγέλλουν εκφοβισμούς και απειλές για να σιωπήσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εξαρχής προπαγάνδα του επιχειρήματος της κακής πολεοδομίας αποτέλεσε, μετά τις «ακραίες καιρικές συνθήκες», το επόμενο ψευδεπίγραφο επιχείρημα κάλυψης και συγκάλυψης της εγκληματικής ανικανότητας του κράτους να ανταποκριθεί στη θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωσή του προς όλους εμάς τους πολίτες, την προστασία μας!»
Δίκη σε συνθήκες ασέβειας - Μας στοίβαξαν σε μια αίθουσα για 30 άτομα
Κάνοντας αναφορά στη ζοφερή πραγματικότητα που έζησαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το βάρος που ένιωσαν και θα κουβαλούν για πάντα, οι συγγενείς και οι εγκαυματίες προσπαθούν να αντλήσουν δυνάμεις, για να υπάρξει δικαίωση.
Τα μέλη του Συλλόγου καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι διώξεις ασκήθηκαν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ η δίκη διεξήχθη «σε συνθήκες πλήρους ασέβειας προς όλους εμάς, στοιβαγμένοι σε μια αίθουσα χωρητικότητας 30 ατόμων, όπου κανείς δεν σκέφτηκε ότι δεν θα χωρούσαμε». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με μία «επαίσχυντη απόφαση -χαστούκι για εμάς και την εμπιστοσύνη που δείξαμε στην ελληνική δικαιοσύνη, όπου 6 μόνο από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν «τύποις» ένοχοι με ποινές χάδι, εξαγοράσιμες μόλις προς 10 ευρώ την ημέρα, για 102 νεκρούς και 32 εγκαυματίες, βάσει Βουλεύματος».
Μας είπαν ότι φταίμε που καήκαμε
Οι συγγενείς των θυμάτων του Ματιού απορρίπτουν τα περί ανθρωπογενών παραγόντων. «Μας άφησαν να πεθαίνουμε μόνοι και δεν μας παρείχαν καμία βοήθεια! Και μετά, μας κατηγόρησαν έμμεσα και άμεσα ότι φταίγαμε που καήκαμε! Από ΘΥΜΑΤΑ γίναμε ΘΥΤΕΣ…».
Ο σύλλογος καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, μιλώντας για μη κλήση μαρτύρων, με τον κατακερματισμό της υπόθεσης σε κομμάτια, ενώ μιλούν για λάθη, παραλείψεις, συγκάλυψη σε επίπεδο ενεργειών, πρόληψης, επέμβασης και διαχείρισης.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι ουδέποτε ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αντίθετα, δεν παραιτήθηκε ποτέ ο τότε υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και αναβαθμίστηκαν μεταξύ άλλων οι αρχηγός της πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός Στέφανος Κολοκούρης, ενώ ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Τσουβάλας έγινε ΓΓ Δημόσιας Τάξης έως το 2022.
Υπάρχουν αυταυτοποίητα θύματα
Παράλληλα, οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι υπάρχει ομαδικός τάφος στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρης, ζήτημα για το οποίο ουδείς βγήκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.
«Μετά από αίτημα του Συλλόγου μας, αμέσως σχεδόν από τη σύστασή μας, προς το Δήμο Μαραθώνος, για τη χορήγηση πληροφοριών για τον ομαδικό τάφο, μας απέστειλαν την απόφαση Αντιδημάρχου, με την οποία αποφασίστηκε «η χορήγηση άδειας ταφής, τμημάτων ανθρωπίνων σορών και βιολογικού υλικού, συνεπεία της πυρκαγιάς», αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου, που προσκομίζουν έγγραφο - πίνακα της ΔΑΕΕ, που αναφέρεται σε μη ταυτοποιημένα μέλη και σορούς. Στον πίνακα υπάρχουν 18 εγγραφές. «Με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι αρκετά μέλη ανασύρθηκαν μέσα από οχήματα».
«Με όλο το σεβασμό και το θάρρος του πόνου και των παθών μας, προτιμάμε να ξέρουμε ότι κάποιοι δεν δικάστηκαν ως δολοφόνοι επειδή παραγράφηκε το αδίκημα, παρά να πάνε σπίτι τους, είτε ως αθώοι ή με ποινές χάδι», αναφέρουν.