Κοντά στα επίπεδα συναγερμού βρίσκονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά και τα Iωάννινα, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι ενόψει και της αλλαγής του καιρού που πιθανά να επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός φαίνεται να “προτιμά” τους νέους, καθώς οι μεγαλύτεροι και οι ηλικιωμένοι τηρούν περισσότερο τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Είναι χαρακτηρισιτκό ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και μελετήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων προειδοποίησε ότι καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη η περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων. Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο» ή στο «πράσινο», σημείωσε ο Χαράλμαπος Γώγος.

Ο Θάνος Δημόπουλος – Πρύτανης ΕΚΠΑ, σε δηλώσεις του στο MEGA, σχολίασε το γιατί ο κορωνοϊός μοιάζει να «προτιμά» τα νεότερα άτομα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται «διότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ τα νεότερα άτομα, ενδεχομένως και λόγω της δουλειάς τους και της κινητικότητάς τους, να είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Υπάρχει βέβαια και ο αναγκαστικός συγχρωτισμός στα ΜΜΜ».

Από την πλευρά του ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι με εντολή του υπουργείου Παιδείας δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα οι δημοτικές αρχές από τους διευθυντές των σχολείων και αυτό είναι λάθος.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά.

Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα.

«Μπήκαμε σε φάση εκούσιων μέτρων», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες φοβούνται και ενεργοποιούνται με ευθύνη.