Σαν έτοιμοι από καιρό, διεθνολόγοι και “διεθνολόγοι”, αναλυτές και “αναλυτές”, πολιτικοί και πολιτικάντηδες, ξεχύθηκαν στις τηλεοπτικές ρούγες για να πουν άλλοι σοβαρές απόψεις και άλλοι (δυστυχώς, οι πιο πολλοί) τις παρόλες τους για τα ελληνοτουρκικά.

Ξέρουν οι αθεόφοβοι ότι “πουλάνε” τα εθνικά θέματα και γι αυτό βγαίνουν σαν τελάληδες του φόβου και της τρομολαγνίας και σπέρνουν την ανησυχία στη κοινή γνώμη.

του Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου

Λες και έχουμε λίγα στο κεφάλι μας ως χώρα και ως κοινωνία, οι “διεθνολόγοι” της πεντάρας μας έλειπαν. Λες και τα εθνικά θέματα μπορούν να λυθούν στα πρωινάδικα και στα μεσημεριανάδικα της ελληνικής τηλεόρασης.

Ωστόσο, δεν ιδρώνει το αυτί των τρομολάγνων και έξαλλων εθνικοφρόνων.  Απτόητοι και αγέρωχοι, συνεχίζουν το χαβά τους: μετράνε επί μήνες με το ναυτόμετρο, που μόνο οι ίδιοι κατά πως φαίνεται διαθέτουν, πόσα… κύματα απέχει από το Καστελόριζο το Oruc Reis. Και δώστου εμβριθείς «αναλύσεις». Κάποιος, μάλιστα, από δαύτους βγήκε και μας… αποκάλυψε ότι «είναι πρώτη φορά που τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται τόσο κοντά σε ελληνικές ακτές». Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους επαγγελματίες πατριώτες.

Δια του λόγου το ασφαλές, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας δημοσίευσε το 2000 στην «Ελευθεροτυπία» ένα ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό κείμενο για τα όσα έγιναν το 1987, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο. Στην κυριολεξία.

Ιδού ένα μικρό απόσπασμα: “Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, τον Mάρτιο του 1987, οι έρευνες του «Πίρι Pέις» σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Θάσου, στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτέλεσαν την αφορμή για μία από τις πιο σοβαρές ελληνοτουρκικές εντάσεις. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα και τα πάντα προοιώνιζαν ένοπλη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Στα νησιά και στη Θράκη διατάχθηκε γενική επιστράτευση και ο ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Ο τότε Έλληνας υπουργός Eξωτερικών, και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Kάρολος Παπούλιας, επισκέφθηκε τη Bουλγαρία σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού ελληνοβουλγαρικού μετώπου εναντίον της Tουρκίας. Mέρες μετά κι αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση του NATΟ, ο τότε Eλληνας πρωθυπουργός Aνδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» και το «Πίρι Pέις» επέστρεψε στον κόλπο της Σμύρνης.
Μήνες μετά, ο Aνδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ευρισκόμενο στη διάρκεια της κρίσης για λόγους υγείας στο Λονδίνο Tούρκο πρωθυπουργό, Tουργκούτ Οζάλ. H συμφωνία προσέγγισης Eλλάδας – Tουρκίας, μία ακόμα συμφωνία προσέγγισης, γνωστή και σαν συμφωνία στο Nταβός ήταν γεγονός”.

Κοντολογίς, “καλές” οι κραυγές και οι ανακρίβειες των τουρκοφάγων, αλλά η εξωτερική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζονται όλοι αυτοί οι τηλεοπτικοί μαϊντανοί ή κάποιοι “διεθνολόγοι” που θέλουν το δικό τους πεντάλεπτο προβολής.

Δόξα τω Θεώ, η χώρα και πρωθυπουργό έχει και κυβέρνηση έχει και πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις διαθέτει!