Στο σημαντικό ραντεβού της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα, αναφέρεται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των τουρκικών εφημερίδων. Η Hurriyet μάλιστα έχει τίτλο «Γεραπετρίτης - Φιντάν κάνουν το πρώτο βήμα», αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι υπουργοί Εξωτερικών προετοιμάζουν μια νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουγού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, δημοσιεύματα δίνουν και πιθανές ημερομηνίες για το ραντεβού των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πραγματοποιήσει, στις 5 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Xακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».

Ο Ερντογάν θυμήθηκε τη μάχη του Ματζικέρτ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪΜανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν υπενθυμίζει τη μάχη του Ματζικέρτ θέλοντας να τονώσει το ηθικό των Τούρκων που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες: «Φτάσαμε στις πύλες της Βιένννης και κατακτήσαμε τα Βαλκάνια και την Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Θεε μου, φέρε μας τη νίκη καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ».

Αναλυτικά ο Ερντογάν είπε: «Η μάχη του Ματζικέρτ έχει ανοίξει το δρόμο της κατάκτησης των Βαλκανίων και της Κωνσταντινούπολης. Με άλλα λόγια η πόλη του Ματζικέρτ είναι αδελφική πόλη και της Νικομήδειας και της Προύσας, της Αδριανούπολης αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Αυτό εδώ είναι το σημείο που μας έχει οδηγήσει στις μεγάλες νίκες που μας οδήγησαν μέχρι και τις πύλες της Βιέννης. Κι εγώ με τους στίχους του Γιαχγιά Κεμάλ απευθύνομαι στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, 'αυτή η καταιγίδα είναι ο τουρκικός στρατός, Θεέ μου αυτός είναι ο στρατός που πεθαίνει για σένα, για να ακουστεί η φήμη σου με τις προσευχές στους μιναρέδες, φέρε μας τη νίκη, καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ».