Ολα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας εξετάζει η Αθήνα, η οποία και θα προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική της, καθώς παρότι διαμηνύει πως επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προϊδεάζουν για ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Η Αθήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζει συνολικά έξι σενάρια, δύο από τα οποία είναι τα πλέον ακραία.
Πρώτον, τη νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, δεύτερον, την έξαρση των υπερπτήσεων, τρίτον, την έξοδο ερευνητικού στο Αιγαίο και, τέταρτον, την –δεδομένη– επανεκκίνηση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα δύο ακραία σενάρια περιλαμβάνουν την παρενόχληση της μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης. Η Αθήνα στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για τη βούλησή της να πέσουν οι τόνοι και να γίνει διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η απόφαση για αυξημένη επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά είναι ενδεικτική της ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα.
Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές στην Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση να διατηρήσει σταθερά ψηλά το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Πρώτον, επειδή όντως ενοχλήθηκε σφόδρα από τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, καθώς καθίσταται σαφές ότι απομακρύνεται ο στόχος της απόκτησης F-16 από την Αγκυρα, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά προμήθειας F-35 από τις ΗΠΑ.
Δεύτερον, διότι οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές για πρώτη φορά από μειονεκτική θέση και με την τουρκική οικονομία και τους πολίτες να δοκιμάζονται, με αποτέλεσμα να του είναι χρήσιμοι οι όποιοι αντιπερισπασμοί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τρίτον, επειδή έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ στο ΝΑΤΟ με τις απειλές περί βέτο στην προοπτική εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Οπως λέγεται, με δεδομένο ότι πιθανότατα ο Τούρκος πρόεδρος θα υποχρεωθεί να κάνει βήματα προς τα πίσω έναντι της Συμμαχίας, το πιθανότερο είναι να επιχειρήσει να τα αντισταθμίσει ακολουθώντας «σκληρή γραμμή» έναντι της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων –και συνδυασμού σεναρίων– για τις πιθανές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Σε αυτά περιλαμβάνονται:
Το άνοιγμα της στρόφιγγας του προσφυγικού από πλευράς Τουρκίας. Ηδη τον Απρίλιο και τον Μάιο έχει καταγραφεί αύξηση των ροών, σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες, τόσο στον Εβρο όσο και προς τα νησιά του Αιγαίου. Ως εκ τούτου, τα μέτρα φύλαξης των συνόρων έχουν ήδη αναβαθμιστεί.
Η «εντατικοποίηση» της πρακτικής των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που εκτός των άλλων εγκυμονούν και τον κίνδυνο ατυχήματος. Στο συγκεκριμένο πεδίο ιδιαίτερη σημασία δίδεται, μετά και τις «απειλές» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο ενδεχόμενο η Αγκυρα να εστιάσει σε μεγάλα νησιά που η ίδια υποστηρίζει πως πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.
Η επανάληψη «ημερών του 2020» και «Ορούτς Ρέις», με την έξοδο κάποιου ερευνητικού πλοίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η επανεκκίνηση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, που επίσης θα επιβαρύνει το κλίμα. Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα προμηθεύτηκε πριν από μερικούς μήνες –τον περασμένο Νοέμβριο– και τέταρτο γεωτρύπανο, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να «δραστηριοποιηθεί» τον μεθεπόμενο μήνα.
Τέλος, ως ακραία πλην όμως όχι απίθανα σενάρια περιγράφονται η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης και ενδεχόμενη προσπάθεια της Αγκυρας να παρεμποδίσει ελληνική άσκηση στα Δωδεκάνησα.