Στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται το κείμενο του προκλητικού μνημονίου ΤουρκίαςΛιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τον… χαβά του, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, να ανακοινώνει ότι η συμφωνία ψηφίζεται σήμερα (5/12) στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Όπως είπε «η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».

Η συμφωνία

Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν σήμερα (5/12) στην τουρκική Βουλή, προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συμφωνία με βάση την αρχή της ίσης κατανομής

Ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, στην ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Βουλής, υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με “ίση κατανομή”. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της “ίσης κατανομής” επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημείωσε.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr