Δήλωση «βόμβα» έκανε για τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας και τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) καθώς υποστηρίζει πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά σε εκλογική διαδικασία.

Ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Yeniçağ», Ορχάν Ουγουρλούογλου, επικοινώνησε με τον Τουφάν Αλγκάν (πρόεδρος του YSK από το 1996 μέχρι και το 2004) και τον ρώτησε εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξελέγη πρόεδρος δύο φορές (το 2014 και το 2018), μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ο Αλγκάν απάντησε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Συγκεκριμένα είπε: «Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και σχετικά με αυτό που ρωτήσατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

Ωστόσο εάν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα μπορεί να είναι υποψήφιος».

Αναφορά σε περιστατικό του 2002 με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν

Στη συνέχεια ο Αλγκάν αναφέρθηκε στο συμβάν του 2002, όταν τέθηκε το ζήτημα εάν ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι βουλευτής στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τότε ο Αλγκάν ψήφισε κατά της υποψηφιότητας του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, όσοι έχουν καταδικαστεί με το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές.

Τότε ο Ερντογάν είχε αυτοοριστεί ως πρώτος υποψήφιος στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και πρώτος στον εκλογικό κατάλογο. Έτσι κατάφερε να μπει στην προσωρινή λίστα για το Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο περιελάμβανε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά.

Ο Αλγκάν ήταν ένας από αυτούς που ψήφισαν κατά, όμως η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.