Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έδωσε την Πέμπτη (2/1) το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 «υπέρ» έναντι 184 «κατά» από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, την κυβέρνηση που έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Την Τετάρτη (1/1), ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Η Αίγυπτος καταδικάζει την έγκριση του ν/σ

Το Κάιρο καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την έγκριση, από το τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι μια τέτοια αποστολή «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου».

Απηύθυνε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει κατεπειγόντως στην εξέλιξη αυτή.