«Ξαφνικά ένα βράδυ… Είναι η ώρα του υπολογισμού». Αυτό έγραψε στο twitter του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας τη γνωστή πια φράση (που προέρχεται από παλαιότερο τουρκικό ερωτικό… τραγούδι), την οποία οι γείτονες τη χρησιμοποιούν κατά κόρον για να απειλήσουν τη χώρα μας.

H φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός».

Ειδικότερα, ο αναλυτής ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, Αμπντουλάχ Αγάρ, δήλωσε στην εφημερίδα πως «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Σταθακόπουλος : Η επίθεση στη Συρία ένδειξη της προβοκάτσιας στην Πόλη

Ο γνωστός διεθνολόγος και νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος ήταν από αυτούς που είχε προβλέψει, ουσιαστικά, το επερχόμενο τουρκικό χτύπημα κατά κουρδικών θέσεων στη Συρία, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας στο newsbomb.gr, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος επαναλαμβάνει ότι «αυτό το χτύπημα στην Πόλη επ’ ουδενί δεν εξυπηρετούσε τους Κούρδους πουθενά, ενώ από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν την οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε αυτό».

«Χάρη στη βομβιστική ενέργεια, λοιπόν, ο Ερντογάν βρήκε έρεισμα για να πραγματοποιήσει την επίθεση στο ανυπεράσπιστο Κομπανί, την πόλη δηλαδή που αντιστάθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».

Πλέον, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δηλαδή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει βρει το ηθικό και νομικό έρεισμα για την επιθετικότητά του, χάρη στα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, που εξ αρχής απέδωσε στο PKK.

Στο ερώτημα  για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιθέσεις και ίσως την αναμενόμενη εισβολή στη Συρία, έπειτα από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, ο Νομικός εκτιμά ότι αυτό εξαρτάται, «αρκεί να έχει πάρει το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν για αυτό, ίσως στη σύνοδο των G20». Όπως συμπληρώνει, για τέτοιου είδους ενέργειες, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν οφείλει να ενημερώσει τη Γερουσία ούτε και απαιτείται η συγκατάθεσή της, παρά μπορεί να δράσει με πλήρη μυστικότητα.

Άρα, αν έχει λάβει τέτοια «άδεια» ο Ερντογάν, τότε αυτή δόθηκε από τις ΗΠΑ «off the record» κι από αυτό θα εξαρτηθεί αν η επιθετικότητα κατά των Κούρδων της Συρίας θα έχει συνέχεια.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος καταλήγει: «Όπως βλέπετε, ο Ερντογάν είναι απόλυτα προβλέψιμος και οι ενέργειές του αυτές πλήρως αναμενόμενες. Αντιθέτως, πολλοί τον θεωρούν απρόβλεπτο και συμβουλεύουν λανθασμένα φυσικά σχετικά με αυτό την ελληνική ηγεσία, γεγονός που προκαλεί κινδύνους για την εθνική μας πολιτική

Ο Ερντογάν δίνει το ΟΚ για την επίθεση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και βόρειο Ιράκ, όπως δείχνει το βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν έδωσε την εντολή επιστρέφοντας από την Ινδονησία. Ο Τούρκος πρόεδρος κάθεται μόνος του στην κεφαλή του τραπεζιού και ακούει προσεκτικά τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος του αναλύει το σχέδιο, παρουσία στρατιωτικών αξιωματούχων. Παράλληλα, ο Ακάρ του δείχνει λεπτομέρειες της επιχείρησης στον χάρτη, ο οποίος έχει θολωθεί για λόγους ασφαλείας.

Τι ανέφερε ο Ακάρ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση, με νεκρούς 12 Κούρδους, είχε διαμηνύσει μέσω twitter ότι ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», , πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.

«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.

 

Το υπουργείο Άμυνας λέει πως κατέστρεψε 89 κουρδικούς στόχους  Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας λένε πως θα ανταποδώσουν

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι 89 στόχοι, περιλαμβανομένων καταφυγίων και αποθηκών πυρομαχικών, καταστράφηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.

Οι επιδρομές είχαν στόχο το Καντίλ, το Άσος και το Χακούρκ στο Ιράκ και το Κομπάνι, το Ταλ Ρίφατ, το Τσίζρε και το Ντέρικ στη βόρεια Συρία, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι “λεγόμενοι διευθυντές της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξουδετερώθηκαν”.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν ότι θα ανταποδώσουν μια σειρά επιδρομών τουρκικών μαχητικών που έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη βορειοανατολική Συρία.

Οι επιθέσεις αυτές από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις δεν θα μείνουν αναπάντητες”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).