Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο (παλιό) αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Το έκτακτο συμβούλιο γίνεται μετά την ένοπλη επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ), κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.

Μέλη του PKK και οι δύο δράστες - Πώς επιλέχθηκε το σημείο του χτυπήματος

Μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ήταν και η γυναίκα που συμμετείχε στην επίθεση στην Άγκυρα την Τετάρτη (23/10), με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση. 

Η δράστης ταυτοποιήθηκε και είναι η Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek). Στην ανάρτησή του ο Γερλίκαγια έστειλε μήνυμα πως «είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε από τα εδάφη μας την τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ειρήνη της χώρας μας. Εύχομαι για άλλη μια φορά ο Θεός να ελεήσει τα θύματά μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Συμβολική η τοποθεσία του χτυπήματος

Εξηγώντας στο Anadolu, γιατί επιλέχθηκε το TAI ο καθηγητής, Μερβέ Σερέν τόνισε πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα συμβολικό στόχο, διότι συνιστά είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια.

Όπως σημειώνει όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που μαχητές του PKK βάζουν στο στόχαστρο θέσεις της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πάντοτε έθετε στο στόχαστρο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB), το Γενικό Επιτελείο, στρατιωτικές βάσεις, νηοπομπές, κρίσιμες υποδομές που σχετίζονται με τη στρατιωτική αμυντική βιομηχανία ή πρόσωπα στρατηγικής σημασίας που εργάζονταν στις υποδομές αυτές. Υποδομές που ευθύνονταν για την εξάλειψη των Κούρδων.

Ωστόσο, αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες επίθεσης σε υποδομές που ασχολούνται με την άμυνα στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία στοχοποιείται άμεσα.

Νεκρά 59 μέλη του PKK

Μετά την επίθεση, η Τουρκία άρχισε να σφυροκοπά θέσεις του PKK σε Συρία και Ιράκ, σκοτώνοντας, σύμφωνα με του υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας από το απόγευμα της Τετάρτης (23/10) 59 άτομα, εκ των οποίων δύο υψηλόβαθμα στελέχη.

Ποια ήταν τα πέντε θύματα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φέρνουν, επίσης, στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Πρόκειται για τους:

Ζαχίντε Γκουτζλού, μηχανολόγος μηχανικός στην TUSAŞ

Τζενγκίζ Τζοσκούν, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην TUSAŞ

Χουσεΐν Τζανμάζ, εργαζόμενος στην TUSAŞ

Ατακάν Σαχίν Ερντογάν, υπάλληλος ασφαλείας

Μουράτ Αρσλάν, ο οδηγός ταξί του οποίου το όχημα πήραν οι δράστες.

Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν,