Η Τουρκία εξέφρασε έντονη ενόχληση για την υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην κοινή διακήρυξη της διάσκεψης για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ονσού Κετσελί, δήλωσε ότι η υπογραφή του Πατριαρχείου προστέθηκε μετά την αρχική έκδοση του κειμένου, κάτι που η Τουρκία βρήκε απαράδεκτο δεδομένου ότι το Πατριαρχείο είχε τον ρόλο του παρατηρητή.

Μετά από τουρκική παρέμβαση, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν την υπογραφή του Πατριαρχείου από τον τελικό κατάλογο των υπογραφόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία μετέφερε στους διοργανωτές -την Ουκρανία και την Ελβετία- όλες τις σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στη σύνοδο κορυφής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Όταν οι ανησυχίες της Άγκυρας δεν ελήφθησαν υπόψη, η Τουρκική Δημοκρατία κινήθηκε αμέσως», πρόσθεσε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου στο θέρετρο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας. Το Πατριαρχείο δήλωσε ότι υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε μετά τις διασκέψεις και βρισκόταν ήταν στον κατάλογο των υπογραφόντων του εγγράφου.

Ωστόσο, η Τουρκία αντέδρασε, καθώς δεν αναγνωρίζει το οικουμενικό καθεστώς του Πατριαρχείου. Μάλιστα, στην Τουρκία, ο Βαρθολομαίος αποκαλείται επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της περιοχής του Φαναρίου, ενώ το Πατριαρχείο απαγορεύεται να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες.