«Μαύρες» μέρες διανύει η τουρκική οικονομία, μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθαιρέσει για άλλη μία φορά άλλον έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, αλλά και να υπογράψει το διάταγμα για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών.
Μετά τη «βουτιά» σε μετοχές, ομόλογα αλλά και την λίρα τη Δευτέρα, ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός Τύπος έχει στρέψει τα πυρά του κατά των χειρισμών Ερντογάν και ο φιλοκυβερνητικός σφυρίζει αδιάφορα.
Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet με τίτλο «Οδηγούμαστε στη χρεοκοπία» όπου αναφέρεται ότι το καθεστώς του ενός ανδρός οδηγεί την Τουρκία σε χρεοκοπία αλλά και αποσταθεροποίηση. «Για την επιβίωσή τους καίνε τη χώρα», γράφει η αριστερή τουρκική εφημερίδα BirGun.
Η Huriyet φιλοξενεί μόνο τις θετικές δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης για την οικονομία. Η φιλοκυβερνητική Sabah δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της οικονομίας και έχει ως πρωτοσέλιδο τον έρωτα μιας Γερμανίδας με έναν Τούρκο επιχειρηματία.
Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Φαΐκ Οζτράκ, χαρακτήρισε «κατάρα» να γίνει κάποιος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ερντογάν, παραφράζοντας λαϊκή τουρκική ρήση.
«Οι παλιοί για κατάρα έλεγαν “να γίνεις βεζίρης του σουλτάνου”. Μετά από αυτό το περίεργο καθεστώς η κατάρα αυτή άλλαξε κι έγινε “να γίνεις διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ερντογάν”. Ο Ερντογάν τον έναν διοικητή τον αποτελείωσε επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια, τον δεύτερο διοικητή τον απομάκρυνε επειδή δεν αύξησε τα επιτόκια, τον τρίτο πρόεδρο τον έδιωξε επειδή αύξησε τα επιτόκια και τώρα τον τέταρτο τον έφερε για να μειώσει τα επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr