Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχωρά προς την κατεύθυνση περιορισμού του δαπανηρού προγράμματος που προστατεύει τις καταθέσεις λιρών από την υποτίμηση του συναλλάγματος, σηματοδοτώντας άλλη μια κίνηση προς πιο ορθόδοξες πολιτικές μετά τη στροφή προς την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι ήρε τους στόχους που εφαρμόζονται στις τράπεζες για ορισμένα επίπεδα μετατροπής καταθέσεων σε συνάλλαγμα στο σύστημα προστασίας της λίρας που εισήγαγε και το οποίο είναι γνωστό ως KKM.

Η κεντρική τράπεζα ζητά τώρα από τους δανειστές να θέσουν νέο στόχο για τη μετάβαση των λογαριασμών KKM σε κανονικούς λογαριασμούς λίρας, εν μέρει αποτρέποντας τις εταιρείες και τους ιδιώτες να ανανεώνουν τους λογαριασμούς αυτούς.

Σύμφωνα με ξεχωριστό διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης τους δείκτες υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για τις καταθέσεις συναλλάγματος, ωθώντας περαιτέρω τους πελάτες σε κανονικούς λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εισήγαγε το σύστημα KKM στα τέλη του 2021 για να ανακόψει μια ιστορική πτώση του νομίσματος, η οποία είχε προκληθεί από την ανορθόδοξη προσπάθειά του να μειώσει τα επιτόκια παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Οι λογαριασμοί αυτοί έχουν έκτοτε διογκωθεί σε περίπου 117 δισ. δολάρια ή 3,1 τρισεκατομμύρια λίρες, περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων.

Για να καλύψει το κόστος υποτίμησης αυτών των λογαριασμών, η κεντρική τράπεζα κατέβαλε περίπου 300 δισ. λίρες (11 δισ. δολάρια) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν η λίρα έπεσε και πάλι. Το κόστος αυτού του μήνα εκτιμάται σε 350 δισ. λίρες.

Η λίρα έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα 27,02 ανά δολάριο, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα επιβάλει τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη στήριξη των καταθέσεων σε λίρες και υποσχέθηκε περισσότερα τέτοια βήματα.

Για τους λογαριασμούς συναλλάγματος με διάρκεια έως και ενός μήνα, ο δείκτης αποθεματικών αυξήθηκε στο 29% από 25%, ανέφερε η Επίσημη Εφημερίδα της προεδρίας σε ξεχωριστή ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτοί που έχουν διάρκεια έως ένα έτος έχουν βρίσκονται 25%.