Στη σύλληψη 78 ατόμων που κατηγορούνται για πρόκληση φόβου και πανικού με τον «διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον φονικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, προχώρησαν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία 20 από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις και νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293. Από αυτή την ομάδα ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.
Η διεύθυνση πρόσθεσε πως 46 ιστότοποι έκλεισαν επειδή διαχειρίζονταν «σπαμ ηλεκτρονικού ψαρέματος» στην προσπάθεια να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού και πως έκλεισαν 15 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονταν ως επίσημοι θεσμοί.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε έναν νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης» αυξάνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι.
Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν έχει πει πως ο νόμος χρειαζόταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως δεν θα φιμώσει την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει επίσης μπλοκάρει στο παρελθόν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Άγκυρα μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.
Τη Δευτέρα ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter πως η Τουρκία βιώνει μια «σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση» και πως οι αρχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών.
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον καταστροφικό σεισμό ξεπέρασε τις 41.000 και εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters