Το 2023 αναμένεται να είναι μια από τις καλύτερες χρονιές στον τουριστικό κλάδο.

Με την τουριστική περίοδο φέτος να ξεκινά ουσιαστικά αρχές Ιουνίου, το τρέχον έτος φαίνεται πως θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα, παρόλο που ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι επισκέπτες έχουν την τιμητική… τους.

«Γενικότερα το 2023 τα Βαλκάνια μπαίνουν σε μια κανονικότητα, όπως θα λέγαμε, καθώς πέρσι η σεζόν άρχισε περίπου από τα μέσα Ιουνίου», υποστηρίζει ο κ. Τάσιος.

Στις κορυφαίες χρονιές το 2023

Οι πράκτορες θεωρούν ότι το 2023 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό και πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η εικόνα και για την Ελλάδα, σημειώνει ο προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας, Γιώργος Σταφυλάκης.

«Φυσικά ο οδικός τουρισμός έχει κυρίαρχη θέση στον εισερχόμενο τουρισμό από τις αγορές των Βαλκανίων λόγω της εγγύτητας, αλλά φέτος βλέπουμε ότι σημειώνεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των πτήσεων charter προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς από περισσότερα αεροδρόμια της Ρουμανίας. Σε αυτά προστέθηκε φέτος και το νέο αεροδρόμιο του Brasov.

Στα προγράμματα των tour operators βλέπουμε αύξηση αριθμού πτήσεων charter προς όλους σχεδόν τους ελληνικούς προορισμούς και κυρίως προς Κρήτη, Ζάκυνθο, Κω, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Σκιάθο. Για πρώτη φορά θα έχουμε πτήσεις και προς Πελοπόννησο (Άραξο).

Μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία ο αριθμός των charter με λεωφορεία είχε μειωθεί δραστικά, από φέτος επανεμφανίζονται στις προσφορές των tour operators τα εβδομαδιαία bus charters προς κλασικούς αλλά και νέους προορισμούς, όπως Σαμοθράκη, Πάργα, Σκιάθο, Αλόννησο, Κεφαλονιά, Τολό.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι τόσο οι tour operators όσο και οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν σημαντικά στην Ελλάδα για το 2023 γιατί φυσικά προεξοφλούν ότι θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά», υποστηρίζει ο κ. Σταφυλάκης.

Μεγάλη ζήτηση από Ρουμάνους

Όπως αναφέρει ειδικότερα για τη Ρουμανία η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Βουκουρέστι με την καταλυτική συμβολή του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική.

Συνέπεια ήταν να εκτιναχθεί η ζήτηση για την Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου και μετά και παρά τις δυσκολίες εξεύρεσης καταλυμάτων λόγω της υψηλότατης ζήτησης last minute, οι Ρουμάνοι επέμειναν στην βασική τους επιλογή για την Ελλάδα.

Το κύριο τουριστικό ρεύμα από Ρουμανία αναμένεται όπως πάντα να κινηθεί μέσω του οδικού τουρισμού και κυρίως προς Θάσο, Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Λευκάδα, Πάργα, Εύβοια, Σαμοθράκη και άλλους προορισμούς που είναι εύκολα προσβάσιμοι οδικώς.

«Οι δυσκολίες για τις αγορές των Βαλκανίων ήταν σαφέστατα μεγαλύτερες συγκριτικά με την κεντρική και δυτική Ευρώπη γιατί επηρεάστηκαν αρνητικά για μακρύ χρονικό διάστημα από τις συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επί της ουσίας η τουριστική περίοδος για τις αγορές των Βαλκανίων ξεκίνησε με καθυστέρηση 1,5 περίπου μήνα και με μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αριθμούς αυτό μεταφράστηκε ως εξής:

Την κύρια τουριστική περίοδο του 2022 (2ο και 3ο τρίμηνο) επισκέφθηκαν την Ελλάδα 100.000 περισσότεροι Ρουμάνοι τουρίστες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και στο 11μηνο του 2022 (Ιανουάριος-Νοέμβριος) ο συνολικός αριθμός επισκεπτών από Ρουμανία έφθασε τους 1.363.500.

Οι εισπράξεις στο 9μηνο είναι αυξημένες κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2019.

Μικρότερη κίνηση από τη Βουλγαρία

Αναφορικά με την τουριστική κίνηση από Βουλγαρία, που σχετίζεται κυρίως με οδικό τουρισμό, φαίνεται πως ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2019.

Άλλωστε, σε σχέση με τη Ρουμανία, είναι μικρότερη αγορά με αρκετά χαμηλότερη δαπάνη ανά ταξίδι αλλά και με ένα πιο ανομοιογενές μείγμα ταξιδιωτών (λόγω της εγγύτητας υπάρχει μια συνεχής σχεδόν ροή επισκεπτών με διαφορετική διάρκεια παραμονής και επίπεδο δαπάνης).

Σταθερή αξία η Σερβία

Οι Σέρβοι τουρίστες ήταν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο, αλλά είναι μια ομάδα τουριστών που πραγματικά αγαπούν την Ελλάδα, έχουν συναισθηματικούς δεσμούς με τη χώρα και θέλουν να την επισκέπτονται κάθε χρόνο, με προτίμηση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι Σέρβοι δίνουν επιλέγουν τη χώρα μας και φέτος όπως τονίζει ο κ. Τάσιος και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η σεζόν αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα, αφού θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου.

«Οι Σέρβοι καλύπτουν όλες τις κατηγορίες πελατών και επιλέγουν όλα τα είδη καταλυμάτων, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη του καθένα. Ο κύριος όγκος τους κατευθύνεται κυρίως σε Χαλκιδική και Πιερία και είναι τουρίστες που έρχονται ως επί το πλείστον στη χώρα μας οδικώς».