Η Ιταλία διέσωσε περίπου 1.600 μετανάστες που επέβαιναν σε 47 σκάφη στην κεντρική Μεσόγειο τις τελευταίες δύο ημέρες και τους μετέφερε στο νησί Λαμπεντούζα.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες Δευτέρα ότι μετέφερε σε ασφαλή τόπο περίπου 1.200 μετανάστες, όμως τουλάχιστον 23 άνθρωποι αγνοούνται και ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα έπειτα από τρία ναυάγια.

Άλλα 12 σκάφη που μετέφεραν περίπου 400 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκε απότομη αύξηση στον αριθμό των σκαφών με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές από την Τυνησία, που έχει γίνει ένα περισσότερο προσβάσιμο σημείο αναχώρησης μετά την καταστολή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη τους τελευταίους μήνες.

Με τον αριθμό των ανθρώπων που διαπλέουν τη Μεσόγειο με σκάφη διακινητών να αυξάνεται, η συντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης έκανε έκκληση στις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις παράτυπες αφίξεις.

Τη Δευτέρα η Ιταλία πρότεινε στην Τυνησία την προοπτική χρημάτων με αντάλλαγμα οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν στο Λουξεμβούργο πώς θα απαντήσουν στην αυξανόμενη αστάθεια στην αφρικανική χώρα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι θα επισκεφθεί την Τυνησία αργότερα αυτή την εβδομάδα, από κοινού με τον ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ για το μεταναστευτικό και τον Γάλλο ομόλογό του.