Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την Alphabet Inc της Google για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην ψηφιακή διαφήμιση, τη δεύτερη ομοσπονδιακή αγωγή εναντίον του γίγαντα της Καλιφόρνια για φερόμενες παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η μήνυση των αμερικανικών αρχών υποστηρίζει ότι η Google χρησιμοποίησε αντιανταγωνιστικές, αποκλειστικές και παράνομες μεθόδους για να αφαιρέσει ή να μειώσει δραστικά κάθε απειλή για την κυριαρχία της σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για ψηφιακή διαφήμιση, ανέφερε το Reuters.

Η κυβέρνηση είπε ότι η Google θα πρέπει να αναγκαστεί να πουλήσει το πακέτο διαχείρισης της, το οποίο ασχολείται με ένα ενεργό που απέφερε περίπου το 12 τοις εκατό των εσόδων της Google το 2021, αλλά διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας της μηχανής αναζήτησης της Google και του Cloud.

Οι εισαγγελείς στόχευσαν την εξαιρετικά κερδοφόρα διαφημιστική επιχείρηση της Google, επιδιώκοντας να τη διαλύσουν για να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για άλλες εταιρείες.

Η Google, της οποίας η διαφημιστική επιχείρηση αντιπροσωπεύει περίπου το 80 % των εσόδων της, λέει ότι τα επιχειρήματα της αγωγής είναι εσφαλμένα και θα επιβραδύνουν την καινοτομία, θα αυξήσουν το κόστος της διαφήμισης και θα επιβραδύνουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και διαφημιστές.

Το υπουργείο και οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, ζητούν από το δικαστήριο να καταδικάσει την Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων, να την υποχρεώσει να καταβάλει αποζημίωση και να σταματήσει τις μονοπωλιακές δραστηριότητες της διαδικτυακής διαφήμισης.

Στην Google έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφημιστική επιχείρηση της Google αναμένεται να δημιουργήσει πωλήσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρημάτων της μητρικής Alphabet με μεγάλη διαφορά.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το μονοπώλιο είχε καταστρέψει τον νόμιμο ανταγωνισμό στον κλάδο της διαφημιστικής τεχνολογίας.