Ποια στοιχεία δείχνουν ότι η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί επέκταση της διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις τη στιγμή που προβληματίζει έντονα η περίεργη στάση του ΠΑΣΟΚ.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πεισματικά να συναινέσει στη διεύρυνση της Εξεταστικής Επιτροπής και το ΠΑΣΟΚ παίζει το «παιχνίδι» της αντιπολίτευσης αγκαλιά με την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό του το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Αλλωστε, πρόκειται για κάτι διαχρονικό που δεν εμφανίστηκε την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα στοιχεία, εξάλλου, καταδεικνύουν του λόγου του αληθές. Ειδικότερα:

1 Το 2016 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, της οποίας εκείνη την περίοδο πρόεδρος ήταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου, έρχεται το θέμα των παρακολουθήσεων της τρόικας κατόπιν καταγγελιών της Κριστίν Λαγκάρντ. Η τότε αντιπολίτευση, με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να επιληφθεί του ζητήματος, αλλά η κυρία Χριστοδουλοπούλου το αρνείται κατηγορηματικά. «Εχουμε ήδη φορτωθεί με πολλή δουλειά σαν Επιτροπή Θεσμών, όταν θα τελειώσουμε το έργο μας θα κρίνουμε και από τις εξελίξεις τι θα κάνουμε. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ εγώ να καλέσω ανθρώπους, μηχανισμούς, εκπροσώπους θεσμών χωρίς να έχω το οποιοδήποτε στοιχείο ότι συνδέονται. Σε μία εποχή δορυφορική αναρωτιέστε ποιος παρακολουθεί; Δηλαδή κάνετε πραγματικά σαν να είσαστε παιδάκια», τονίζει κυνικά η πρώην βουλευτής του κόμματος. Λίγα χρόνια αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τιμητής της Δημοκρατίας, ζητεί μετ’ επιτάσεως τη σύγκληση της Θεσμών και Διαφάνειας για τον έλεγχο της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, σηκώνοντας το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

2 Πριν από λίγο διάστημα στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνη Νταλακογιώργου, σύμφωνα με την οποία φέρεται να είχε πέσει θύμα υποκλοπής. Πρωταγωνιστής σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ο σύζυγος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, τότε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας. Αφού ο ίδιος ενημερώνεται, το 2015, για την υπόθεση, ζητεί λίγο χρόνο προκειμένου να… διερευνήσει το ζήτημα. Οταν, τελικά, επανήλθε, ενημέρωσε –μέσω του τότε διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος– ότι το ΥΕΝ δεν είχε ποτέ υπηρεσία ή μηχανισμό και ουδέποτε έκανε υποκλοπές! Οπως ανέφερε ο κ. Νταλακογιώργος πρόκειται για μια καραμπινάτη περίπτωση συσκότισης και συγκάλυψης.

3 Θύμα υποκλοπής, και μάλιστα την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, έχει καταγγείλει πως έχει πέσει ο νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Σε ανάρτησή του έχει υπογραμμίσει ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία, «πέραν αμφισβήτησης», ότι το 2015 και εν μέσω συμμετοχής του σε κρίσιμα Eurogroup, το κινητό του είχε πέσει θύμα του ίδιου λογισμικού.

4 Καταγγελίες για υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει και το ΚΚΕ. «Το νέο, τέταρτο κατά σειρά κρούσμα «συνακροάσεων»-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, μετά τα αντίστοιχα των ετών 2016-2017, 2019 και 2020, «τα οποία όχι μόνο δεν έχουν διαλευκανθεί, αλλά έχουν κυριολεκτικά θαφτεί από όλες τις αρμόδιες αρχές», τόνιζε πριν από λίγο διάστημα ο Περισσός.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά λέει «όχι» στη διερεύνηση και της δικής του περιόδου, τη στιγμή που δήθεν θέλουν να διαφυλάξουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Εξάλλου, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε λερωμένη τη φωλιά της δεν θα είχε πρόβλημα η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2015 ή και νωρίτερα, όπως τονίζουν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αντικυβερνητικό μέτωπο

Αυτό, πάντως, που προβληματίζει είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δείχνει ότι μόνος στόχος του είναι η δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου ως πρόβας τζενεράλε της επόμενης –πολιτικά– ημέρας. Στη Χαριλάου Τρικούπη, που αυτήν τη στιγμή έχει την μπαγκέτα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι σε… κοινή θέα (για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν χρονιές επί ΣΥΡΙΖΑ που η αύξηση των παρακολουθήσεων έφτασε το 45%, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν με επίκληση την παρακολούθηση διερχόμενων τζιχαντιστών), επιμένουν στη λογική η Εξεταστική να ψάξει μόνο την υπόθεση Ανδρουλάκη και τίποτα παραπάνω.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι επιθυμούν να «κερδίσουν» επικοινωνιακά και τίποτα παραπάνω, αφού μόνο μια εις βάθος διερεύνηση θα οδηγούσε σε σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ.