Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δηλαδή στην επικίνδυνη ζώνη να μην καταγράψει διπλάσιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές, εντούτοις από τον Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι και τα ηγετικά στελέχη του εκπέμπεται ένα ύφος ακατανόητου μικρομεγαλισμού και αλαζονείας που, αν μη τι άλλο, προξενεί θυμηδία σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δίχως να κρατά πισινή για την ετυμηγορία της ελληνικής κοινωνίας στις κάλπες, εμφανίζει υπερφίαλη βεβαιότητα για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, προδικάζοντας αυθαίρετες εξελίξεις στη βάση των δικών της εικασιών.

Χαρακτηριστική μιας τέτοιας αλαζονικής συμπεριφοράς είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς εμφανίστηκε ως «ρυθμιστής» των πολιτικών εξελίξεων, που είναι μάλιστα σε θέση για λογαριασμό του κόμματός του να ορίσει τα γεγονότα της διακυβέρνησης της χώρας.

«Πρέπει να πάρουμε ως πικρό μάθημα από την τραγωδία και τις κρίσεις, είναι η ανάγκη να φτιάξουμε μία χώρα πιο δίκαιη, πιο ισχυρή, με θεσμούς ισχυρούς. Τα μηνύματα αυτά δεν τα πήραν ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν έμειναν μετεξεταστέοι, θα τους περάσουμε εμείς στην επόμενη τάξη; Ε, όχι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΣΟΚ για κάποιον ανεξήγητο λόγο φαίνεται πως έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση της χώρας εξαρτάται από τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο συνεχίζει να παραμένει ασθενές όσο ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη στις κάλπες.

Εν τω μεταξύ, και ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΪ, δεν έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα σε σχέση με το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε κάποια στιγμή υπαινίχθηκε πως και ο ίδιος θεωρεί εαυτόν εν δυνάμει πρωθυπουργό και σε άλλο σημείο έκανε περιγραφές για το πρόσωπο που πιστεύει πως μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ο ένας για τον άλλον: “Είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος”. Συμφωνώ. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, θεωρώ ότι η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα τα οποία θα υλοποιήσουν τις συγκλίσεις, που θα υπάρξουν, θα είναι υψηλού κύρους και θα μπορούν να εκφράσουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές», ανέφερε.

Για να σημειώσει αμέσως μετά: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ισχυρίζονται ότι θα φέρω κάποιον από το “παράθυρο”. Δεν θα είναι κανείς από το “παράθυρο”. Oποιος είναι στην κυβέρνηση αυτήν, θα συμφωνήσει στα πρόσωπα. Με ενοχλεί γιατί προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι αλαζονικά θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Oχι βέβαια».