Το… τριώροφο του Τσακαλώτου

188

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία – και όχι μόνο- στο μυαλό του Τσακαλώτου φαντάζουν ως… τριώροφο.

Σε μια ακόμη αποτυχημένη απόπειρα να κάνει χιούμορ, ο τέως υπουργός Οικονομικών (σ.σ.:αντί να κάνει έστω και με καθυστέρηση την αυτοκριτική του για τα 2 μνημόνια που ψήφισε κι αυτός και το κόμμα του), έρχεται σήμερα και ισχυρίζεται ότι “παραδώσαμε στη χώρα ένα τριώροφο, ενώ εμείς το 2015 είχαμε παραλάβει ένα κακοστημένο αντίσκηνο”.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι.. σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν γεμάτα ταμεία από τον “κακό” Σαμαρά, έτοιμη την πιστοληπτική γραμμή και το περίφημο mail Χαρδούβελη το οποίο δεν έγινε δεκτό για πολιτικούς λόγους από το ΔΝΤ, το οποίο πίστευε ότι θα έρθει μια νέα κυβέρνηση (καλή ώρα σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ) που ήθελε να τα καταρρίψει όλα, να μην κάνει καμία μεταρρύθμιση, να τα πάρει όλα πίσω και δεν ήθελε να δώσει τότε 7,2 δισ. ευρώ στην νέα κυβέρνηση.

Η… οπτική Τσακαλώτου
«Η κυβέρνηση παίρνει λίγα μέτρα, σε λάθος κατεύθυνση και με μεγάλη καθυστέρηση», τονίζει ο τέως υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «F&M Voice», καλώντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει «έστω και τώρα» τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι πλέον «χάθηκε η δυνατότητα για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων» και αυτό σημαίνει ότι «θα οδηγηθούμε σε μία πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, σημειώνει πως παραμένει επικεντρωμένο στην στήριξη των «ευάλωτων, του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Συγχρόνως, λέει ότι «στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση για τα μέτρα που προτείνουμε για τις επιχειρήσεις, αλλά και νέες κλαδικές παρεμβάσεις σε τομείς, όπως η αγροτική ανάπτυξη και ο τουρισμός».

Πέρα από την τρέχουσα κρίση, ο Ε. Τσακαλώτος σχολιάζει τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009, «παγίδευσαν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό το 2015 και βγαίνουν τώρα με θράσος και μας κατηγορούν». «Χαίρομαι που παραδέχονται ότι εμείς παραδώσαμε στη χώρα ένα τριώροφο, γιατί εμείς το 2015 είχαμε παραλάβει ένα κακοστημένο αντίσκηνο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο τέως υπουργός Οικονομικών κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι έχει «προνομιακούς συνομιλητές» τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δείχνει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά «στον τουρισμό και στο μπετόν», κάνοντας λόγο για «παλαιοκομματισμό με μανδύα τεχνοκρατισμού».

Χαρακτηρίζει, επίσης, «κάθε άλλο παρά αμελητέο» τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε μνημόνιο, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «έτοιμος», αν και όπως λέει, «μία κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ήταν τελείως ανεύθυνο να κάνει εκλογές, μεσούσης της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Σχετικά με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει ότι δεν τον «αφορούν» τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί «αξιώματα». Ειδικά δε, για τη θέση του γραμματέα, εκτιμά ότι ο Πάνος Σκουρλέτης «κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο».

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr