Στη λογική ακραίων κομμάτων κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που εντάσσει στη ρητορική του εκφράσεις που παραπέμπουν στον αυριανισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να επαναφέρει τον λαϊκισμό και την τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Επενδύει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και ταυτόχρονα εμφανίζεται ως ένα είδος νεοαυριανιστή με ακραίες εκφράσεις, επιθέσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Από τα περί «συμμορίας» και «εγκληματικής οργάνωσης» μέχρι τον χαρακτηρισμό «κότες» από το βήμα της Βουλής και όλα όσα λέει παραπέμπουν σε λογικές δεκαετίας του 1980 αλλά και σε εποχές της άνω και κάτω πλατείας με τις κρεμάλες και τα λαϊκά δικαστήρια φέρνοντας μνήμες από ατάκες στιλ Πάνου Καμμένου που φώναζε στους βουλευτές –όταν συγκυβερνούσε– της αντιπολίτευσης –μαζί και του ΠΑΣΟΚ– «στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα».

Η αδυναμία του να πείσει ότι είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός ακόμη και πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δεν τραβάει αφού οι πολίτες επιλέγουν την γκρίζα ζώνη της αναμονής από το να μεταπηδήσουν στο ΠΑΣΟΚ και η επικείμενη επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, πρώην προέδρου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεντώσει τα νεύρα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι ομιλίες του, οι συνεντεύξεις του, οι ανακοινώσεις του κόμματος δείχνουν μένος και εμμονή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο διαχέουν και στους βουλευτές της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα αποσταθεροποίησης προκειμένου να βρεθεί ένα πολιτικό σωσίβιο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η αποκάλυψη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συνεννόηση για να μην ψηφιστούν οι προτάσεις για τους νέους επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών επιχειρήθηκε να καλυφθεί με μια ακόμη επίθεση στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές της Ν.Δ. χωρίς καν να επιχειρηθεί να στηριχτεί ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Δουδωνής, που δέχθηκε την… οργή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει να γίνει απλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ αλλά να τον ξεπεράσει. Να αντιμετωπίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα με την ίδια ρητορική απευθυνόμενο στο ίδιο κοινό. Η τοξικότητα μπαίνει και πάλι στην πολιτική ζωή της χώρας επιβεβαιώνοντας ότι μπροστά στην πολιτική επιβίωσή τους αδιαφορούν για το παρόν και το μέλλον και στο τέλος για τους ίδιους τους πολίτες και τα προβλήματά τους.

Πυροτεχνήματα όπως αυτό με την 4ήμερη εργασία έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι μαζί με τον λαϊκισμό και την τοξικότητα μπαίνει στο τραπέζι και το… πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και η λύση όλων των προβλημάτων –μαζί και της ακρίβειας– μάλλον με έναν νόμο και ένα άρθρο.