Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο των εργατικών συνδικάτων είναι ανύπαρκτη και στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, που είναι οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Το περίφημο σχέδιο οργανωμένης αντιστοίχισης του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές μάζες, όπως το εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019 και τη νίκη της ΝΔ, περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τη δυναμική διείσδυση της Κουμουνδούρου στους χώρους δουλειάς και όλες τις βαθμίδες των συνδικαλιστικών φορέων. Στην αριστερή διάλεκτο το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα είχε την κωδική ονομασία «κοινωνική γείωση». Ομως, τρία χρόνια μετά, η κοινωνία και τα συνδικάτα φαίνεται να έχουν «γειώσει» κανονικά τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον έχουν «προσγειώσει» σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Η παρουσία του στον χώρο των συνδικάτων είναι ανύπαρκτη και στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, που είναι οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, σκεπτόμενος ωφελιμιστικά, πήγε και έβαλε την  πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή τώρα του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη θέση της υπεύθυνης του τομέα Εργασίας. Με την ελπίδα πως, αφού έχει γνώση της «πράσινης συνδικαλιστικής ανθρωπογεωγραφίας», θα καταφέρει να «μπαλαμουτιάσει» τους επιδραστικούς «εργατοπατέρες», ώστε να τους φέρει πιο κοντά στην Αριστερά και έτσι να διαμορφωθεί η εντύπωση μιας «προοδευτικής συμπόρευσης» σε κοινωνικούς αγώνες, διεκδικήσεις, γιατί όχι και σε «συμμαχίες» εκλογικού ενδιαφέροντος στα συνδικάτα.

Η αλήθεια είναι πως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προσπάθησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Με εξαίρεση κάποιους «εργατοπατέρες» της ΔΕΗ, που είχαν εκτεθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή των μνημονίων, όπως ο Ν. Φωτόπουλος και ο Γ. Αδαμίδης, που διεκδικούσε και το χρίσμα του υποψηφίου βουλευτή, στη ΓΣΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει καμία ουσιαστική επιρροή. Βέβαια, επειδή για όλα υπάρχει εξήγηση, θα σας παραθέσουμε και τους λόγους που η ΓΣΕΕ έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να «ενσωματώσει» στις συνδικαλιστικές παρατάξεις του και τις νέες δυνάμεις της εργασίας, όπως είναι οι ντελιβεράδες· ένα κίνημα που προσπάθησε να το «καπελώσει» και να το «οικειοποιηθεί» κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά δεν πέτυχε να το «οργανώσει» ως παράταξη εκπροσώπησής του. Εκεί τον πρώτο λόγο τον είχε το ΚΚΕ με το ΠΑΜΕ.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, επιδεινώθηκαν το καλοκαίρι του 2015 με αφορμή το δημοψήφισμα-παρωδία που εξήγγειλε ο Τσίπρας για τη συμφωνία με τους δανειστές. Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν επικρότησε την ανεύθυνη αυτήν επιλογή της Αριστεράς και των ΑΝΕΛ οδήγησε στη στοχοποίησή της από την Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος δέχτηκε ανελέητο πόλεμο με υβριστικά σχόλια.

Η ΓΣΕΕ επί πρωθυπουργίας Τσίπρα αγνοήθηκε παντελώς από την κυβέρνησή του και από τον ίδιον. Από το 2015 μέχρι το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε ποτέ με τη διοίκηση των εργαζομένων. Απεναντίας, τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του επιχειρούσε συστηματικά να την απαξιώσει ως θεσμό επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να την «ελέγξει». Η ΓΣΕΕ βρέθηκε στο στόχαστρό του με την ίδια συνταγή που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη και σε επιχειρηματίες.

Εχοντας τη δύναμη της εξουσίας, η Αριστερά μαζί με τους ΑΝΕΛ χτυπούσαν αδιακρίτως όσους αντιστέκονταν ή δεν συμφωνούσαν μαζί τους, ώστε με αυτήν την ιδιότυπη τακτική εκβιασμού να τους φέρουν στα νερά τους και να τους υποχρεώσουν να δηλώσουν πίστη και προσήλωση στη διακυβέρνησή τους. Η ΓΣΕΕ όμως αποδείχτηκε «γαλατικό χωριό», καθώς ήταν ένας απ’ τους «αρμούς» της συνδικαλιστικής εξουσίας που δεν έπεσε στα χέρια της Αριστεράς, η οποία επεδίωξε τη διάλυσή της.

 

Οι φρούδες ελπίδες και το μοιραίο λάθος

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τις εθνικές εκλογές και κατάλαβε πως δεν πρέπει να φυλάει «μανιάτικο» απέναντι στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, έβαλε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά με τη ΓΣΕΕ. Ως υπεύθυνη του τομέα εργασίας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προσπάθησε να αποκαταστήσει αυτές τις σχέσεις. Το μόνο που πέτυχε ήταν μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά τα πρόσωπα που πήγαν ως αντιπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης ήταν κάτι «δευτερότριτοι» συνδικαλιστές και όχι η ηγεσία της. Εν τω μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μοιραίο λάθος να ορίσει υπεύθυνο της εργατικής πολιτικής του κόμματος τον Α. Νεφελούδη, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει στις πλάτες του μια καταδικαστική απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου.