Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποβάλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό από το τουρκικό κοινοβούλιο και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επισήμως σήμερα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλόκαρε η Άγκυρα εδώ και 17 μήνες, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας την πλατφόρμα Χ.

Κρίστερσον: Χαιρόμαστε που θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την «καλή είδηση» γράφοντας, στο δικό του μήνυμα, στην ίδια πλατφόρμα: «Τώρα εναπόκειται στο κοινοβούλιο να χειριστεί το θέμα. Χαιρόμαστε που θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν ήρε το βέτο που είχε θέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική έγκριση θα δινόταν από το τουρκικό κοινοβούλιο μετά τις θερινές διακοπές. Η Εθνοσυνέλευση άρχισε και πάλι τις εργασίες της την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν, που συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πίεζε όλο το καλοκαίρι τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για να σταματήσει τους ακτιβιστές που καίνε αντίτυπα του Κορανίου και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα υποστήριζε ταυτόχρονα ότι οι σουηδικές αρχές επεδείκνυαν «ανοχή» απέναντι σε Κούρδους που έχουν καταφύγει στη χώρα και ζητούσε την έκδοση δεκάδων από αυτούς, με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες, από τα συνολικά 31 μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. Η Άγκυρα διαχώρισε το αίτημα της Φινλανδίας από εκείνο της Σουηδίας και ενέκρινε την ένταξη της πρώτης στις 30 Μαρτίου.