Πράσινο φως για το Ελληνικό

96
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΤο ΣτΕ ξεμπλοκάρει τα έργα στο Ελληνικό

Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό ύψους 6 δις ευρώ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει 550 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και διάφορα οικολογικά σωματεία και άναψε το πράσινο φως για τις εργασίες ανάπλασης του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, μεταξύ άλλων, απεφάνθησαν υπέρ της κατασκευής 6 ουρανοξυστών στην περιοχή, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, κρίνοντας αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων επισημαίνεται ότι «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο». Για το σκέλος αυτό υπήρξε μειοψηφία 9 συμβούλων.

Ακόμη, έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για το έργο στο Ελληνικό δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

Τέλος, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές. Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr