Σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας προχωρά η κυβέρνηση, η οποία θα προστεθεί στη συνολική μείωση κατά 5 μονάδες από το 2019.

Στη δέσμευση αυτή, όπως και για επιπλέον μείωση σε δεύτερη φάση, κατά 0,4 της μονάδας μέχρι το τέλος τετραετίας αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Σε αυτή τη φάση εξετάζεται, όπως γράφουν τα «Νέα», το πώς θα εφαρμοστεί η μείωση της εισφοράς, δηλαδή εάν θα αφορά τις εισφορές των εργοδοτών, των εργαζομένων ή θα υπάρξει επιμερισμός, ώστε να αναγραφεί και το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό.

Οι μειώσεις των εισφορών οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ταυτόχρονα επέρχεται ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ολα αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους, ενώ το 2019, με βάση το μέγεθος της επιβάρυνσης από τις εισφορές η Ελλάδα βρισκόταν στη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της EE, το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.