Το σχέδιο «φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα» ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για συνεχή στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ιδίως των πιο αδύναμων.

Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Ευρωπαϊκή ένωση για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Όπως διεμήνυσε χαρακτηριστικά χθες από τη Ρεβυθούσα ο πρωθυπουργός, «σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το απόμενο διάστημα, ενώ στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας με επιδοτήσεις και τον επόμενο μήνα.

«Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα όμως αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και έχω αγωνιστεί για να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι αμιγώς εθνικό, είναι ευρωπαϊκό» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αυτής βούλησης, στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζονται τέσσερα σενάρια:

Οριζόντιο πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στην τιμή πληρωμής για ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τέλος η γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα επιτρέψουν τη στήριξη των νοικοκυριών χωρίς δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. «Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.