Κλειδί για την άρση των περιοριστικών μέρτων θεωρεί η Κομισιόν τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων στοιχείων σε σχέση με τον κορωνοϊό και για το λόγο αυτό στοχεύει στη διασφάλιση εργαλείων υψηλής ποιότητας στη μάχη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθοδολογίες διενέργειας διαγωνιστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην υποστήριξη των κρατών μελών στην αποτελεσματική χρήση των διαγνωστικών εργαλείων. Η Κομισιόν στοχεύει επίσης να διασφαλίσει τη διιαθεσιμότητα εργαλείων υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση των επιδόσεων των διαγωνιστικών τεστ.
“Η διαθεσιμότητα αξιόπιστων στοιχείων με την πάροδο του χρόνου είναι καίριας σημασίας για την άρση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων μέσω της διενέργειας ευρείας κλίμακας διαγνωστικών τεστ”, σημειώνει η Κομισιόν.
Στις κατευθυντήριες γραμμές της, η Επιτροπή καλεί τους κατασκευαστές να παράγουν διαγνωστικά κιτ λαμβανομένου υπόψη του «επιπέδου της τεχνολογίας». Αν και η επιστήμη σημειώνει ταχύτατη πρόοδο ως προς τις διαγνωστικά τεστ, η υποχρέωση αυτή είναι σημαντική καθώς στις πληροφορίες που παρέχουν τα εν λόγω διαγνωστικά τεστ βασίζονται κρίσιμης σημασίας αποφάσεις για τη δημόσια υγεία.
Δεδομένης της σημασίας των διαγνωστικών τεστ στην τρέχουσα κατάσταση και της ταχείας εξέλιξης της πανδημίας, η Επιτροπή επιμένει επίσης στη συγκέντρωση πόρων για την επικύρωση των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό σε επίπεδο ΕΕ. Είναι σημαντικό να οργανωθεί η επικύρωση σε κεντρικό επίπεδο και να υπάρξει διάχυση των αποτελεσμάτων σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, εκτιμά.
Προτεινόμενες δράσεις
Για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και η ορθή χρήση των διαγνωστικών τεστ, καθώς και για να εναρμονιστεί ακόμη περισσότερο η αξιολόγηση και η επικύρωση των επιδόσεων των διαγνωστικών κιτ, η Επιτροπή προτείνει να δρομολογηθούν οι ακόλουθες δράσεις τις επόμενες εβδομάδες:
– αξιολόγηση των κοινών προσεγγίσεων στις εθνικές στρατηγικές
– διάχυση των πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις των διαγνωστικών τεστ
– δημιουργία ενός δικτύου εργαστηρίων αναφοράς για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαχείριση και διανομή δειγμάτων ελέγχου
– σύνταξη περαιτέρω κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την αξιολόγηση των επιδόσεων και την εκτίμηση της συμμόρφωσης έπειτα από τη συνέχιση του διαλόγου με τον κλάδο και τις αρμόδιες εθνικές αρχές
– διάθεση εργαλείων για την αξιολόγηση των επιδόσεων, όπως είναι τα υλικά αναφοράς και οι κοινές μέθοδοι σύγκρισης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
– καταπολέμηση των απομιμήσεων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών
– αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών εξασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων αποθεμάτων και του εργαστηριακού εξοπλισμού με βάση το πού χρειάζονται περισσότερο.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την υγεία και για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα είναι καίριας σημασίας για την ανίχνευση και την επιβράδυνση της πανδημίας του κορωνοϊού και βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή στον κανονικό τρόπο ζωής μας. Η κύρια προτεραιότητα για όλους μας είναι η καταπολέμηση του ιού και η προστασία των πολιτών μας από την περαιτέρω έκθεση και τη λοίμωξη και, για τον σκοπό αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ιός. Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο, η διενέργεια ασφαλών και αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ αποτελεί την καλύτερη λύση που διαθέτουμε για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των πλέον ευάλωτων πολιτών μας και των κοινωνιών μας γενικότερα. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.»
Η επίτροπος Μαρία Γκαμπριέλ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, καθώς και για το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ), δήλωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αναλύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των διαγνωστικών τεστ και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον κορονοϊό που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της υφιστάμενης ποιότητας και αυτού που θα αναμενόταν για τη διασφάλιση της καλής επίδοσης των διαγνωστικών τεστ. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει κριτήρια επιδόσεων για τα διαγνωστικά τεστ τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής επίδοσης τους. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών και βασικό στοιχείο της στρατηγικής εξόδου από την τρέχουσα κρίση.»
Τα επόμενα βήματα
Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν περιγράφει και συγκεκριμένες προτάσεις προς τα κράτη – μέλη που εξετάζουν την άρση των περιοριστικών μέτρων:
- Η άρση θα πρέπει να γίνει σταδιακά
- Τα γενικά μέτρα σταδιακά θα πρέπει να αντικατασταθούν από ειδικότερα μέτρα
- Η άρση των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να γίνει συντονισμένα
- Η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να γίνει σταδιακά
- Οι συγκεντρώσεις πολιτών θα πρέπει να επιτραπούν σταδιακά
Οι οδηγίες από τον ΠΟΥ
Οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στην νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» στην πανδημία και ότι η «ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.
Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει την δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Κάποιες από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες εξετάζουν τώρα την άρση του lockdown και αρχίζουν τη μετάβαση προς την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών της καθημερινότητας. Στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τέτοια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος πριν ληφθούν νέα μέτρα.
«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες…», ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», πρόσθεσε ο Οργανισμός. Προειδοποίησε ότι ο «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».
Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις συμβουλές του την ώρα που υφίσταται κριτική από τις ΗΠΑ για την αρχική του αντίδραση στην πανδημία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει να αίρει κάποιους από τους αυστηρότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους. Στις ΗΠΑ, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων, ο Τραμπ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με ορισμένους κυβερνήτες πολιτειών για το ποιος έχει την εξουσία να ξεκινήσει να ανοίγει και πάλι τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μικρής κλίμακας μέτρα για τη χαλάρωση του αυστηρού lockdown. Σε κάποιες ισπανικές επιχειρήσεις, όπως στους κλάδους κατασκευών και μεταποίησης, επετράπη να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, αν και τα καταστήματα, τα μπαρ και οι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί έως τουλάχιστον τις 26 Απριλίου.
Η Ιταλία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό νεκρών με 21.067 θανάτους, διατήρησε κάποιους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ενώ η Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν αυστηρά μέτρα, ανοίγει και πάλι σήμερα βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.